Colegiul Cardinalilor are 24 de noi membri
Papa Benedict al XVI-lea a numit noi demnitari din patru continente în Colegiul cardinalilor. Papa le-a cerut acestora să îşi urmeze vocaţia şi să se pună în serviciul credincioşilor.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 20 Noiembrie 2010, 18:18
Papa Benedict al XVI-lea a numit, sâmbătă, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Bazilica San Pietro din Vatican, 24 de noi demnitari din patru continente, 10 dintre ei italieni şi patru africani, în cadrul Colegiului cardinalilor.
Suveranul Pontif a ţinut să le specifice noilor intraţi că în sânul Bisericii nu există ”patroni” şi le-a cerut să se pună în serviciul credincioşilor.
”În sânul Bisericii, nimeni nu este patron, toţi sunt chemaţi, invitaţi şi ghidaţi de graţia divină”, a declarat Benedict al XVI-lea în predica ţinută cu ocazia ceremoniei de binecuvântare a celor 24 de noi cardinali.
Noii cardinali au fost îndemnaţi de Suveranul Pontif să urmeze exemplul lui Iisus, de ”dăruire totală şi umilă faţă de Biserică”.
Binecuvântarea celor 24 de noi cardinali, care au primit însemnele purpurii, are loc după un consistoriu extraordinar convocat, vineri, de Papă la care au participat aproape 150 de cardinali.
La încheierea acestuia, Vaticanul a anunţat pregătirea unei scrisori către episcopii din lumea întreagă care conţine recomandări împotriva pedofiliei în rândul preoţilor.
Discuţiile din cadrul adunării s-au axat pe persecuţiile îndurate de creştini în unele părţi ale lumii, pe libertatea religioasă şi pe raporturile cu lumea musulmană, pe apărarea valorilor fundamentale şi locul central al sfintei liturghii în viaţa Bisericii.
Raportul dintre adevăr şi libertate, esenţial
Referitor la tema raportului dintre libertate şi adevăr, Papa Benedict al XVI-lea a amintit că în mandatul Domnului de a vesti Evanghelia este implicata ”exigenţa libertăţii de face aceasta şi cu toate acestea întâmpină, în istorie, diferite opoziţii”.
”Raportul dintre adevăr şi libertate este esenţial, dar astăzi se află în faţa marii provocări a relativismului, care pare să completeze ideea de libertate dar, în realitate, riscă să o distrugă propunându-se ca o adevărată "dictatură"", a mai adăugat Benedict al XVI-lea.
Locul Liturghiei în viaţa Bisericii a fost comparat de Suveranul Pontif cu un "loc al prezenţei lui Dumnezeu cu noi" sau "locul în care Adevărul trăieşte cu noi".
Libertatea creştinilor, limitată în diferite regiuni ale lumii
În discursul său, secretarul de Stat al Vaticanului, cardinalul Tarcisio Bertone, a prezentat o viziune panoramică a tentativelor actuale de a limita libertatea creştinilor în diferite regiuni ale lumii.
Mai întâi însă a propus o examinare asupra situatiei libertăţii religioase din ţările occidentale.
”Deşi este vorba de naţiuni care adesea datorează creştinismului trăsăturile profunde ale identităţii şi culturii lor, se asistă, astăzi, la un proces de secularizare, cu tentative de marginalizare a valorilor spirituale din viaţa socială” – a subliniat secretarul de stat.
Tarcisio Bertone a prezentat în plus activitatea Sfântului Scaun şi Episcopatelor locale în apărarea catolicilor, atât în Occident cât şi în Orient.
În această privinţă a amintit implicarea intensă a Sfântului Scaun în domeniul internaţional pentru a promova în faţa Statelor şi Organizaţiilor Naţiunilor Unite respectarea libertăţii religioase a credincioşilor.
Adunarea s-a încheiat cu o prelegere a cardinalului William Joseph Levada despre normele date de Sfântul Scaun atât pentru primirea în Biserica catolică a preoţilor şi credincioşilor anglicani, cât şi în apărarea minorilor, victime ale abuzurilor unor membri ai clerului.
Colegiul cardinalilor ajunge, prin extinderea de sâmbătă, la un total de 203 cardinali, dintre care 121 electori şi 82 care nu ar putea fi potenţiali alegători ai unui nou Papă.