Cinstirea memoriei ostaşilor români căzuţi la datorie
Osemintele a aproximativ 350 de români căzuţi în bătălia pentru Stalingrad, au fost identificate în fostele cimitire de campanie din diverse localităţi din regiune.
Articol de Florin Lepădatu, 25 August 2017, 07:38
Osemintele a aproximativ 350 de români căzuţi în bătălia pentru Stalingrad, identificate în fostele cimitire de campanie din diverse localităţi din regiune, vor fi reînhumate în această toamnă în Cimitirul Militarilor Români de la Rossoşka - Regiunea Volgograd, inaugurat în 2015, a declarat, pentru Agerpres, ambasadorul României în Federaţia Rusă, Vasile Soare.
Un al doilea astfel de cimitir este proiectat a se realiza în Regiunea Krasnodar, unde se cunosc locurile de înhumare a circa 1.000 de militari români căzuţi pe frontul spre Caucaz, a adăugat diplomatul.
"Noi avem în jur de 153.000 de morţi, răniţi şi dispăruţi (în luptele pentru Stalingrad - n.r.).
Avem 75-78 de localităţi unde militarii români au fost înmormântaţi în zona Stalingrad.
Avem un acord interguvernamental în materie de îngrijire reciprocă a mormintelor militare cu Federaţia Rusă, care merge foarte bine.
Noi ne îngrijim de mormintele lor, ei ar trebui să se îngrijească de mormintele noastre de acolo.
Problema este că noi nu le aveam.
Căutăm, găsim în localităţi, mergem după documente de arhivă.
În localităţile în care îi găsim, are loc o operaţiune de căutare, exhumare şi reînhumare", a menţionat ambasadorul României la Moscova.
Vasile Soare a subliniat că, în multe localităţi, militarii români au fost înhumaţi în cimitirele localităţilor respective, dar au fost şi numeroase situaţii în care aceştia au fost înmormântaţi pe marginea drumului sau lângă calea ferată.
El a amintit că, în urmă cu doi ani, pe 25 octombrie 2015, s-a reuşit o premieră prin amenajarea primului cimitir românesc în Federaţia Rusă.
"Am primit 6.000 de metri pătraţi, la 38 de kilometri de Stalingrad.
Până acolo au fost duse luptele.
Este un cimitir frumos, mare, cu alei.
Am început exhumările şi reînhumările, pe măsură ce identificăm aceste rămăşiţe.
Acum considerăm că ei, practic, sunt înmormântaţi creştineşte, într-un final", a afirmat ambasadorul român.