Christine Lagarde şi-a lansat oficial candidatura la şefia FMI
Christine Lagarde şi-a anunţat candidatura cu o zi înainte de începerea unui summit G 8 la Deauville, în Franţa, după ce a primit susţinerea unanimă a Uniunii Europene şi a Statelor Unite.
Articol de Răzvan Stancu, 25 Mai 2011, 15:29
Ministrul francez al finanţelor, Christine Lagarde, şi-a lansat oficial candidatura pentru postul de director general al FMI, informează corespondentul Radio Romania, Roxana Vasile.
Anunţul a intervenit în pofida reacţiilor dure din partea unor ţări cu mari economii în plină ascensiune, ca India sau Brazilia, care vor ca şeful instituţiei să nu mai fie un european.
Christine Lagarde şi-a anunţat candidatura cu o zi înainte de începerea unui summit G 8 la Deauville, în Franţa, după ce a primit susţinerea unanimă a Uniunii Europene şi, potrivit unor surse diplomatice, a Statelor Unite.
Christine Lagarde, în vârstă de 55 de ani, este un politician francez de centru-dreapta şi a fost lăudată pentru modul în care a prezidat anul trecut reuniunea miniştrilor G 20 şi pentru aptitudinile sale de comunicare.
Postul de director al Fondului Monetar Internaţional a rămas vacant, după ce fostul şef al instituţiei financiare, Dominique Strauss-Kahn, a demisionat, acuzat fiind de delicte sexuale.
Viitorul preşedinte al FMI, desemnat la 30 iunie
Candidaturile pot fi depuse până la data de 10 iunie, urmând ca viitorul preşedinte al FMI să fie ales pe 30 iunie.
FMI a anunţat vineri că a iniţiat procesul de selecţie a viitorului director executiv, care ar trebui să se încheie, prin consens, la 30 iunie.
Un alt nominalizat la postul de director general al FMI este şeful Băncii Mexicului, Agustin Carstens.
Şeful Băncii Mexicului şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei în calitate de decident politic economic în ţara sa de origine. În ianuarie 2010, a devenit şeful Băncii Mexicului, după ce până atunci a ocupat funcţia de economist şef al băncii.
De candidatura la şefia FMI s-a arătat interesat şi ministrul belgian de finanţe, Didier Reynders.
Cinci mari ţări emergente, Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, au protestat marţi contra dominării exclusive a Europei pentru a păstra postul de director general al FMI.
Printr-un comunicat emis de FMI, citat de AFP şi Reuters, membrii consiliului de administraţie din cele cinci ţări emergente cereau "abandonarea convenţiei învechite nescrise ce impune că şeful FMI trebuie să fie neapărat din Europa".
"Suntem preocupaţi de recentele declaraţii publice făcute de responsabili de vârf europeni de a menţine un european în postul de director general", au indicat aceşti reprezentanţi care îi critică pe aceşti oficiali europeni ce consideră că succesorul fostului şef al FMI Dominique Strauss-Kahn ar trebui să fie european.