China "exportă cele mai multe produse periculoase"
Europenii sunt expuşi în fiecare zi riscurilor reprezentate de produse periculoase, cele mai multe importate din China, arată un raport al Comisiei Europene privind siguranţa produselor.
08 Mai 2012, 16:49
Haine cu risc de sufocare, cosmetice cu urme de plumb şi arsenic.
Consumatorii europeni sunt expuşi în fiecare zi riscurilor reprezentate de produse periculoase, cele mai multe importate din China, arată Comisia Europeană, care a prezentat marţi un raport privind siguranţa produselor.
Raportul a fost realizat pe baza notificărilor transmise de statele membre în 2011.
În cursul anului trecut cele mai multe notificări au vizat îmbrăcămintea şi textilele cu risc de sufocare şi iritaţii.
Comisarul pentru sănătate şi protecţia consumatorului, John Dali, spune că partea buna este că produsele periculoase sunt detectate mai repede şi sunt eliminate prompt de pe piaţă.
Aceasta datorită creşterii eficienţei sistemului de alertă rapidă al Uniunii pentru produse nealimentare periculoase, "RAPEX".
Deşi China rămâne ţara cu cele mai multe notificări referitoare la produse, a avut loc totuşi o scădere de la 58% din produsele notificate în 2010, la 54% în 2011. "
293 de notificări pentru produse europene
Produsele periculoase de origine europeană au fost vizate de 293 de notificări (19%), incluzând 44 de produse de origine franceză (3%), 43 de produse de origine germană (3%) şi 32 de produse de origine italiană (2%)".
La sistemul RAPEX participă toate statele membre ale Uniunii.
În 2011, ţările cele mai active au fost Spania (189 de notificări), Bulgaria (162 de notificări), Ungaria (155 de notificări), Germania (130 de notificări) şi Regatul Unit (105 notificări).
Notificările trimise de aceste ţări reprezintă 47% din toate notificările cu privire la produse care prezintă un risc major transmise prin intermediul sistemului.
Potrivit Comisie Europene,"îmbrăcămintea şi textilele au fost produsele cel mai frecvent notificate (423 de notificări priveau riscul de sufocare şi iritaţii), urmate de jucării (324 de notificări privind, în special, riscul de înecare), autovehicule (171 notificări privind riscul de rănire), aparatele electrice (153 de notificări privind riscul de curentare) şi produsele cosmetice (104 notificări privind riscuri de natură chimică).
Din ianuarie 2012 şi pâna în prezent, au fost deja transmise câteva sute de notificări.
Între cele venite din Romania se numără retragerea de pe piaţă a unui produs cosmetic pentru faţă care conţinea urme de plumb şi de arsenic.
Notificările cu privire la produsele periculoase sunt publicate săptămânal pe pagina de internet a Comisie Europene.