Cetăţenii comunitari din Italia vor putea fi expulzaţi
Noile măsuri ale pachetului de siguranţă din Italia, adoptate de guvernul de la Roma, prevăd expulzarea cetăţenilor comunitari, dacă nu îndeplinesc cerinţele de şedere.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 05 Noiembrie 2010, 18:48
Guvernul de la Roma a aprobat pachetul de siguranţă, care prevede înăsprirea politicilor privind imigraţia şi infracţionalitatea.
Noutatea constă în faptul că cetăţenii comunitari vor putea fi expulzaţi, dacă nu îndeplinesc cerinţele de şedere.
Pachetul de securitate a fost aprobat vineri de Consiliul de miniştri.
Pachetul conţine un decret de lege şi un proiect de lege, care prevăd măsurile de luptă împotriva crimei organizate, pentru asigurarea siguranţei urbane, a manifestaţiilor sportive, precum şi pentru consolidarea Agenţiei Naţionale pentru bunurile confiscate ale organizaţiilor mafiote.
Siguranţa urbană tratată în document vizează şi posibilitatea expulzărilor cetăţenilor comunitari, dacă aceştia nu respectă condiţiile de şedere pe teritoriul italian.
Cei care nu îndeplinesc condiţiile, "invitaţi să părăsească ţara"
Ministrul de Interne, Roberto Maroni, membru al partidului populist Liga Nordului a explicat într-o conferinţă de presă că potrivit directivei europene numărul 38 din 2004,”dacă un cetăţean UE vrea să locuiască într-un stat, pe o perioadă mai mare de 90 de zile, trebuie să îndeplinească anumite cerinţe - adică să aibă un loc de muncă, un venit stabil şi o locuinţă".
Oficialul italian a adăugat că cei care nu respectă aceste condiţii "vor fi invitaţi să părăsească ţara".
În caz contrar, autorităţile vor dispune expulzare cetăţeanului comunitar pe motive de siguranţă publică.
Până în prezent, nerespectarea acestor cerinţe de şedere nu era sancţionată.
Această prevedere, potrivit ministrului Maroni, a fost inclusă în proiectul de lege al pachetului pentru siguranţă publică, nu în decret, numai după acordul primit de Guvernul italian din partea Comisiei Europene.
Noile măsuri prevăd şi expulzarea forţată a prostituatelor, care, până în prezent, riscau doar o amendă de câteva sute de euro.
În cazul actelor de violenţă pe stadioane, au fost reintroduse, potrivit oficialului italian, "măsurile privind flagrantul delict cu amânare, adică posibilitatea de a utiliza, timp de 48 de ore după incidente, imagini video, înregistrate la locul violenţelor, contra autorilor acestora".