Cetăţenii britanici, "responsabili pentru serviciile locale"
Scopul proiectului "Marea Societate", lansat la Londra de premierul David Cameron, este de a permite cetăţenilor să aibă un rol mai mare în comunitate.
20 Iulie 2010, 08:09
Premierul britanic David Cameron a lansat oficial unul dintre proiectele mandatului său: "Marea Societate"
După "Devolution", care a transferat o parte din prerogativele Londrei în regiune, acum este rândul tuturor comunităţilor locale - de fapt, este reluarea unei idei care a apărut şi în campania electorală a lui Cameron, fără a avea atunci ecoul pe care se sconta.
Comunităţile trebuie să-şi găsească soluţii la propriile probleme, pentru că structurile guvernamentale afectează iniţiativa şi spiritul inovativ.
Guvernul va finanţa formarea, pregătirea organizatorilor comunităţilor locale, dar nu le va asigura salarii - o idee pe care o vom regăsi şi în programele operaţionale structurale de la noi.
În Marea Britanie, opoziţia laburistă acuză puterea că pune o faţă mai bună reducerilor financiare pe care trebuie să le facă.
Scopul "Marii Societăţi" a lui David Cameron este acela de a permite cetăţenilor să aibă un rol mai mare în comunitate şi deci de a redistribui puterea de la stat către individ.
Într-un discurs susţinut la Liverpool, premierul britanic a declarat că cetăţenii ar trebui să poată avea responsabilitatea pentru serviciile locale, cum sunt oficiul poştal, biblioteca, transportul sau asistenţa socială.
Proiectul va debuta în patru regiuni din Marea Britanie
Potrivit lui David Cameron, în primă fază vor fi derulate proiecte comunitare în patru regiuni din Marea Britanie: Liverpool, Cumbria, Windsor şi Sutton.
Printre iniţiativele anunţate se numără cumpărarea de către comunitate a unui bar local, recrutarea de voluntari pentru prelungirea orelor de deschidere a muzeelor sau acordarea de puteri sporite comunităţilor locale, astfel încât acestea să poate supraveghea modul în care consiliul local îşi cheltuieşte fondurile.
De asemenea, premierul Cameron a mai anunţat că guvernul plănuieşte să folosească sume din conturi bancare inactive pentru a finanţa proiecte locale.
Marea Societate" este o temă care a dominat campania conservatorilor la alegerile generale din luna mai şi este, după propriile spuse, marea pasiune a lui David Cameron.
Dacă scăderea cheltuielilor publice este datoria sa, David Cameron a declarat că acordarea de mai multă putere comunităţilor şi cetăţenilor asupra propriilor destine este ceea ce l-a determinat să devină liderul Partidului Conservator în 2005.
Pe de altă parte, premierul britanic speră probabil că ideea sa va mai distrage puţin atenţia britanicilor de la discursul politic care a dominat ultimele săptămâni, şi anume reducerile bugetare.
Criticii spun însă că nu e vorba decât de o încercare de a pune responsabilitatea pentru serviciile publice pe umerii cetăţenilor şi a sectorului nonguvernamental, cu scopul de a mai economisi nişte bani de la buget.
Reamintim că guvernul britanic face eforturi pentru a reduce un deficit bugetar record de 11% din PIB.