Ceremonie de comemorare a victimelor masacrului de la Babyn Yar, Ucraina
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, naziștii au ucis în numai două zile peste 30.000 de oameni, familii întregi de evrei, câteva generații, bunici, părinți, nepoți.
Articol de Carmen Gavrilă, 26 Ianuarie 2022, 21:41
"Holocaustul cu gloanțe", așa s-a numit o formă mai puțin cunoscută de ucidere în masă aleasă de naziști, în special pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice. La Memorialul Babyn Yar din Ucraina a fost respusă astăzi istoria unei tragedii cauzate de regimul nazist și trecută mulți ani sub tăcere de un alt regim criminal, cel sovietic.
Kaddish este o rugăciune spusă mai multe zile la rând de către fii, atunci când le mor părinții, mi-a explicat un rabin. Este ce s-a auzit ieri la Babin Yar, chiar pe locul în care în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, naziștii au ucis în numai două zile peste 30.000 de oameni, familii întregi de evrei, câteva generații, bunici, părinți, nepoți. Kaddish se recită în momente de pierdere și de durere, dar în același timp, arată că în pofida pierderii, credința în Dumnezeu rămâne.
La Babyn Yar a fost așa-numitul "Holocaust cu gloanțe". Așa au murit din 1941 și până în 1943 între 70.000 și 100.000 de oameni, aproape toată populația evreiască din Kiev și împrejurimi. După 80 de ani, pe locul râpei în care au fost aruncate corpurile evreilor, de la copii de câteva luni până la bunici, se ridică acum Memorialul Babyn Yar. Sunetele acestea, ca o tânguire, vin dintr-o instalație artistică amplasată în Complexul Muzeal Babin Yar - un cerc mare acoperit cu metal, ca o scenă uriașă și din această scenă se ridică mai multe coloane ciuruite, din care se aud voci care rostesc fără oprire numele celor uciși.
Cercetătorii de la Centrul Memorial Babyn Yar spun că după 80 de ani de la tragedie, lumea începe să afle despre "Holocaustul prin gloanțe", după o lungă perioadă de tăcere absolută, pentru că Uniunea Sovietică a descurajat orice intenție de păstrare a memoriei și chiar a încercat distorsionări, asta, pentru că adevărul despre dispariția Kievului luminos, dinamic, multicultural de dinainte de război nu se potrivea cu țintele ideologice ale regimului sovietic. În esență, naziștii au ucis, iar sovieticii au încercat să șteargă amintirea acelor morți.
Părintele Patrick Desbois, preot catolic și președinte al Consiliului Ştiințific al Memorialului Babyn Yar, povestește că auzit despre acest loc și primii evrei uciși de la bunicul său, care a ajuns aici în al Doilea Război Mondial ca prizonier de război al naziștilor.
Patrick Desbois: De 20 de ani facem investigații în acest sat. Împușcarea a fost publică, nu a fost secretă, ca uciderea cu gaz. Naziștii au ales locul, apoi i-au anunțat pe evrei că vor fi deportați în Palestina, le-au cerut oamenilor să vină cu tot cu bunurile și ei au ascultat. Au crezut că sunt duşi la tren. Când naziștii au spus "stop" lângă râpa din Babyn Yar, evreii au înțeles că vor muri. Au fost împușcați unul câte unul, pentru că asta ceruse conducerea: economie de gloanțe - un evreu, un glonte.
Cercetătorii încă lucrează, scotocesc în arhive şi merg pe firul fiecărei istorii personale în parte, iar până acum au reușit nu doar să afle și să publice nume ale celor uciși, dar au identificat și peste 150 de nume ale celor care au tras, cei mai mulți, membri SS.