Cercetare privind emigrarea evreilor din România în anii '40
Studiul are la bază documente de la Centrul pentru Studierea Istoriei Evreilor, de la Memorialul din Washington, precum şi decizii legislative din România acelor ani.
12 Mai 2013, 15:11
O cercetare având ca subiect emigrarea evreilor din România în anii '40, în perioada Holocaustului, a fost prezentată la o conferinţă internaţională de la Ierusalim despre tendinţe în cecetarea Holocaustului din România.
Lucrarea Adinei Babeş de la Insitutul Naţional Elie Wiesel din Bucureşti are la bază documente de la Centrul pentru Studierea Istoriei Evreilor, copiile documentelor de la Memorialul din Washington, precum şi decizii legislative din România acelor ani.
Adina Babeş, despre rezultatele studiului.
"Ca o concluzie, dacă vreţi, a lucrării "Emigrarea evreilor din România în anii '40" era văzută de statul român ca o altă variantă, pe lângă deportare de curăţare etnică a României.
"Doar că dacă deportarea depindea în mare parte de statul român, emigrarea depindea şi de contextul internaţional din acea perioadă, emigrarea spre Palestina, şi tocmai acest lucru mi se pare foarte interesant, pentru că există un alt tip de contextualizare, adică trebuie să vezi care sunt relaţiile dintre ţări pentru a putea înţelege modul în care ea s-a desfăşurat.
"De exemplu, Germania nazistă era împotriva acestei emigrări, pentru că putea să-i pericliteze relaţiile cu ţările arabe din zonă, în acea perioadă.
"Şi, de asemenea, statul roman a avut un discurs dublu în relaţie cu ţările vest-europene, cu diferite instituţii internaţionale şi în ţară", a arătat Adina Babeş.
Conferinţa internaţională de la Memorialul Yad Vashem din Ierusalim se desfăşoară cu sprijinul Institutului Cultural Român.