Centrala de la Belene, construită în colaborare cu Rusia
Autorităţile din Bulgaria au convenit cu Rusia să continue colaborarea pentru finalizarea centralei nucleare de la Belene. Pentru reactoare de la Kozlodui se încearcă prelungirea duratei de exploatare.
02 Iunie 2011, 20:19
Rusia şi Bulgaria au convenit să continue colaborarea şi în privinţa viitoarei centrale nucleare de la Belene, la care Rusia contribuie cu două miliarde de euro, în schimbul unui pachet de acţiuni la acest proiect.
Între timp, Bulgaria încearcă să prelungească durata de exploatare a celor două reactoare de la Kozlodui, singura sa centrală nucleară în funcţiune.
Pentru aceasta însă, unitatea trebuie să treacă testele de rezistenţă cerute de Comisia Europeană, după accidentul nuclear din Japonia, de la Fukushima.
La finalul convorbirilor cu şeful diplomaţiei bulgare, Nikolai Mladenov, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova şi Sofia au convenit să nu politizeze problema securităţii centralei nucleare de la Belene, pe care Rusia ar urma să o construiească pe malul bulgar al Dunării, de această problemă urmând să se ocupe experţii.
Lavrov a spus că specialiştii ruşi care au efectuat teste de stres deosebit de dure la toate centralele nucleare ruseşti, vor aborda în acelaşi fel şi problema securităţii Centralei Belene.
Memorandum pentru securitatea nucleară şi radioactivă a Centralei de la Belene
Potrivit unui memorandum, încheiat în luna aprilie, după accidentul din Japonia între compania bulgară de electricitate şi constructorul rus "Atomstroyexport ", până la 30 iunie va fi efectuată o analiză aprofundată a tuturor aspectelor ce ţin de securitatea nucleară şi radioactivă a Centralei de la Belene, inclusiv rezistenţa acesteia la impactul factorilor externi.
Potrivit aceluiaşi document, dacă Bulgaria, Uniunea Europeană sau organizaţii internaţionale de resort vor pune condiţii suplimentare în ceea ce priveşte securitatea centralei, cei doi parteneri vor face totul pentru ca proiectul să fie adus în conformitate cu aceste condiţii.
După cum a declarat săptămâna trecută ministrul rus al energiei, Serghei Smatko, proiectul Belenev va fi supus şi testelor de stres ale Uniunii Europene, teste care au început de altfel astăzi, oficial, la nivelul centralelor nucleare europene.
Smatko s-a declarat convins că o dacă trecute aceste teste, vor fi elimintate definitiv toate întrebările care se pun în legătură cu securitatea centralei Belene.
Proiectul Belene, al cărui preţ estimativ variază între 5 şi 6,3 miliarde de euro, a fost blocat până în prezent din lipsă de finanţare, provocând tensiuni între Moscova şi Sofia, la fel ca şi incertitudinile legate de un alt mare proiect energetic ruso-bulgar, gazoductul South Stream.
La Moscova, ministrul bulgar de externe Mladenov a anunţat că a transmis ieri Guvernului de la Sofia aprobarea necesară pentru începerea prospecţiunilor în Marea Neagră, în vederea stabilirii traseului porţiunii submarine a tronsonului bulgar al acestui gazoduct.
Pe de altă parte însă, pentru demararea practică a proiectului, Rusia mai are nevoie să obţină, între altele, şi un acord similiar din partea Turciei.