Centenarul Marii Uniri, marcat și în R Moldova
În raionul Străşeni din Republica Moldova continuă astăzi evenimentele organizate cu ocazia Centenarului Marii Uniri.
Articol de Radio Chișinău, 16 Septembrie 2018, 12:25
În raionul Străşeni din Republica Moldova continuă astăzi evenimentele organizate cu ocazia Centenarului Marii Uniri.
Au loc spectacole şi concerte de folclor, de muzică şi poezie patriotică, precum şi o paradă a costumelor tradiţionale din 19 judeţe din România şi din raioanele Basarabiei.
În Complexul Cultural Vatra au loc expoziţii de arta tradiţională, artă plastică şi o diversitate de produse de gastronomie specifice fiecărei zone etnoculturale.
Reporter: Ample evenimente de cultură, civilizaţie şi simţire românească şi astăzi, la sărbătoarea Centenarului, aici, în Basarabia, susţinute de cele mai reprezentative formaţii artistice din România şi Republica Moldova. Din Maramureş, alături de cele 19 judeţe din ţară, o consistentă delegaţie de artişti condusă de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Doru Dăncuş:
Doru Dăncuş: Aici, la Străşeni, pe lângă programul artistic susţinut de Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania şi rapsozii îndrăgiţi Florentina şi Petre Giurgi, noi am venit şi cu meşteri populari şi cu o serie de produse tradiţionale gastronomice locale. Înainte de toate, este vorba de propria noastră cultură şi identitate.
Reporter: Este o diversitate culturală aici, la Străşeni, o unire a spiritualităţii româneşti, după cum apreciază organizatorul principal, Victoria Federiuc, director al Centrului Cultural Vatra din Chişinău:
Victoria Federiuc: Noi am putut să aducem românii la un loc, să fim cu toţii împreună şi să simţim această suflare românească. Peste aproape o sută de colective folclorice din România şi Republica Moldova, pe cele trei scene care sunt aici, la Complexul Vatra de la Străşeni. Ne-am propus să aducem în Republica Moldova, din toate zonele, români de pretutindeni, pentru a arăta, pe de o parte, şi diversitatea culturală şi a tradiţiilor noastre aici. Asta se produce, această unire culturală şi spirituală a tuturor românilor, pentru că noi sărbătorim, prin tezaurul pe care ni l-au lăsat, făuritorii Marii Uniri.