CEDO "va examina situaţia şcolilor româneşti din Tiraspol"
Asociaţia Promo-LEX care se ocupă de protecţia drepturilor omului în Transnistria, a anunţat la Chişinău că CEDO ar putea examina dosarul după 20 septembrie.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 05 Iulie 2010, 20:18
Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a admis spre examinare cazul şcolilor româneşti din Transnistria, dosar depus în urma conflictului din 2004, când autorităţile separatiste de la Tiraspol au încercat să închidă 8 instituţii de învăţământ din regiunea separatistă cu predare în limba română.
Asociaţia Promo-LEX, care se ocupă de protecţia drepturilor omului în Transnistria, a anunţat la Chişinău într-o conferinţă de presă că CEDO ar putea examina dosarul după data de 20 septembrie.
La 20 septembrie expiră termenul la care părţile trebuie să prezinte observaţii suplimentare pe marginea cazului.
Reclamanţi sunt 170 de profesori şi părinţi care au depus plângeri împotriva Republicii Moldova şi a Rusiei, acuzând încălcarea dreptului la studiere în limba română cu grafie latină şi invocând violarea dreptului de a nu fi discriminaţi.
În anul 2004, autorităţile transnistrene au ocupat prin forţa, inclusiv cu folosirea armatei, sediile liceelor cu predare în limba română din Transnistria.
De atunci, Tiraspolul a continuat să exercite presiuni asupra acestor şcoli, care riscă să fie închise, dacă în scurt timp problema nu va fi depăşită.
Directorul liceului Evrika din Râbniţa, Eugenia Halus, spune că aceste şcoli riscă să se închidă.
"Dacă nu se va hotărâ în timpul cel mai apropiat soarta acestor şcoli, este foarte dureros, dar mă tem că vom ajunge la o asemenea situaţie în aceste şcoli, se vor închide de la sine. Aceasta este dorinţa autorităţilor locale", a declarat pentru Radio România Actualităţi, Eugenia Halus.
În Transnistria limbile rusă, ucraineană şi moldovenească cu grafie chirilică au statut de limbi oficiale, dar de facto este folosită doar limba rusă.
Mai mult, limba română este interzisă prin lege – cei care citesc sau scriu cu caractere latine riscă o amenda de 30 de Euro.
Juriştii Promo-LEX speră ca o decizie a Curţii Europene în acest caz va asigura mai multe instrumente de presiune asupra autoritatilor transnistrene pentru a respecta drepturile fundamentale ale omului in regiune.