Ce reprezintă Găgăuzia?
În regiunea cu regim special Găgăuzia au avut loc recent două referendumuri controversate, privind orientarea politică a Republicii Moldova şi independenţa regiunii.
Articol de Ionuţ Iamandi, 04 Februarie 2014, 10:12
Teritoriu
Găgăuzia este formată din patru enclave din sudul Republicii Moldova. Cea mai importantă este grupată în jurul localităţilor Comrat şi Ceadîr-Lunga. O altă enclavă, a doua ca mărime, este în jurul oraşului Vulcăneşti. Ultimele două enclave sunt comunele Copceac şi Carbalia. În total, cele patru zone însumează 1.830 de kilometri pătraţi (5,4% din suprafaţa Republicii Moldova).
Populaţie
Potrivit celui mai recent recensământ (2011), populaţia estimată a Găgăuziei este de 160.700 de persoane, aproximativ 4,6% din totalul populaţiei Republicii Moldova. Capitala Comrat este cel mai important oraş (24.100 locuitori, 2011). La recensământul din 2004, din totalul populaţiei s-au declarat găgăuzi 82% din locuitori, 5% bulgari, 4,8% moldoveni, 3,8% ruşi, 3,2% ucraineni şi 0,1% români.
93% din locuitori se declară creştin-ortodocşi (2004).
Istorie
În muzeul oficial de Istorie al Găgăuziei, o placă memorială menţionează că una dintre cele două teorii privind provenienţa găgăuzilor (sau "găgăujii", cum apare pe siteul administraţiei de la Comrat) este că aceştia sunt bulgari care au adoptat limba turcă. O altă teorie este că găgăuzii sunt turci care au migrat din Bulgaria în sudul Basarabiei şi s-au convertit la creştinism. Oricum, Turcia i-a ajutat pe găgăuzi să îşi refacă drumurile, împrumutându-le 35 de milioane de dolari.
Statut juridic
Numele oficial al Găgăuziei este Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (în găgăuză: Avtonom Territorial Bölümlüü Gagauz Yeri). Găgăuzia s-a declarat independentă în august 1991 (înaintea Transnistriei, care a făcut acelaşi lucru în septembrie acelaşi an). În cele din urmă, în 1994 parlamentul Republicii Moldova a acordat populaţiei găgăuze statutul de "autodeterminare externă". Autonomia Găgăuziei este garantată de Constituţia Republicii Moldova.
Găgăuzia are parlament ("Adunarea Populară") şi este condusă de un Başkan (guvernator ales universal pe patru ani, care trebuie să fie cetăţean moldovean şi să vorbească găgăuza). Başkanul Găgăuziei este membru al guvernului moldovean. Ca parte a autonomiei, Găgăuzia are propria poliţie.