CE renunţă la procedura judiciară declanşată la adresa Poloniei
Articol de Bogdan Isopescu, 29 Mai 2024, 18:38
Comisia Europeană renunţă la procedura judiciară declanşată la adresa Poloniei prin activarea Articolului 7 din Tratatul de funcţionare a Uniunii Europene. Articolul 7 dă posibilitatea de a suspenda o parte din drepturile unui stat membru în cazul în care se constată o încălcare gravă şi persistentă a principiilor şi valorilor democratice ale Uniunii.
Comisia afirmă că autorităţile poloneze au luat măsuri pentru respectarea statului de drept. În acest moment, doar Ungaria rămâne în analiza Comisiei pentru derapaje de la democraţie.
Procedura la adresa Poloniei a fost declanșată în 2017 și, de-a lungul timpului, autoritățile poloneze au primit avertismente, dar și sancțiuni pentru derapaje de la regimul democratic. Polonia și Ungaria, cele două cazuri dificile în plan european, au fost sancționate de Comisie, inclusiv cu refuzul de a li se livra finanțarea prevăzută prin planurile pentru reconstrucție și reziliență.
Însă, odată cu alegerea noului Parlament și a executivului, un executiv pro-european, Polonia a revenit pe traseul statului de drept printr-o serie de măsuri luate foarte repede anul acesta. Măsurile vizează sistemul de justiție, recunoașterea întâietății dreptului european și, de asemenea, Polonia s-a angajat să pună în aplicare toate hotărârile Curții Europene de Justiție și pe cele ale Curții Europene pentru Drepturile Omului.
Decizia de astăzi a Comisiei Europene vine și după consultări cu statele membre în cadrul Consiliului Uniunii Europene. Ungaria, însă, care a reactivat o procedură similară, continuă să nu țină cont nici de recomandările Comisiei Europene și nici de discuțiile cu statele membre.
Mai mult, Ungaria acționează singular pe plan european, blocând diverse decizii vitale pentru Uniune. Printre cele mai importante blocaje menținute de Ungaria se numără cel la adresa ajutorului militar pe care Uniunea Europeană vrea să-l livreze Ucrainei, de aproape 10 miliarde de euro.
Acest blocaj al Budapestei, cumulat cu derapajele de la democrație, determină tot mai multe state membre să pună problema ridicării dreptului de vot al Ungariei în Consiliu, una dintre cele mai dure sancțiuni la adresa unui stat comunitar.