CE recomandă testarea pe scară largă pt a depista rapid noi cazuri de CoVID
Comisia Europeană propune realizarea unei strategii comune de creştere a capacităţii de testare la nivelul Uniunii. În prezent sunt abordări diferite privind testarea in țările UE.
Articol de Radiojurnal, 18 Septembrie 2020, 22:50
Comisia Europeană recomandă testarea pe scară largă pentru a depista rapid o creştere a cazurilor de Covid-19, mai ales că începe sezonul gripal. Între timp, executivul comunitar face eforturi să le asigure cetăţenilor europeni acces la un vaccin împotriva noului coronavirus, imediat ce va fi disponibil.
Redactorul RRA, Gabriela Mitrovici, a realizat o sinteză pe această temă.
Gabriela Mitrovici:Comisia Europeană propune realizarea unei strategii comune de creştere a capacităţii de testare la nivelul Uniunii. În noile recomandări cu privire la pandemie, Comisia menţionează că, pe baza datelor actuale, posibilitatea de a fi testat este extrem de diferită între statele membre. România este menţionată printre cele 6 ţări care testează în baza unui sistem de prioritate, din cauza capacităţii insuficiente de testare. 18 state membre au un sistem obligatoriu de testare a tuturor cazurilor, în timp ce în câteva ţări nu este obligatorie testarea cazurilor simptomatice, fiind încurajată testarea voluntară. Executivul comunitar avertizează că, în sezonul gripal, din cauza similitudinii simptomelor cu Covid-19, nevoia de testare va fi şi mai mare şi ar trebui folosite teste care detectează mai multe virusuri, inclusiv SARS-CoV-2 şi gripa. Între timp, Comisia Europeană a semnat cu Sanofi- GSK un contract pentru achiziţia a 300 de milioane de doze dintr-un potenţial vaccinal acestora împotriva Covid-19. Este al doilea acord de acest fel după cel cu AstraZeneca. Atunci când vor fi gata, dozele vor putea fi cumpărate de statele membre pe o bază proporţională în funcţie de populaţia fiecăruia.