CE recomandă României să reducă evaziunea şi munca la negru
Comisia Europeană recomandă României să implementeze programul de asistenţă convenit cu partenerii internaţionali şi să accelereze o serie de reforme.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 02 Iunie 2014, 22:43
Comisia Europeană recomandă României, în cadrul unei comunicări anuale de profil care vizează statele membre, să implementeze programul de asistenţă convenit cu partenerii internaţionali, să accelereze o serie de reforme, să reducă evaziunea şi munca la negru, dar şi să intensifice lupta împotriva corupţiei.
În plan general, Comisia le cere autorităţilor naţionale să-şi continue eforturile de consolidare economică.
În domeniul fiscal se recomandă îmbunătăţirea colectării taxelori, eforturi susţinute pentru a reduce frauda în cazul taxei pe valoarea adăugată, continuarea luptei împotriva muncii la negru şi finalizarea reformei pensiilor, începută din 2010.
Alte recomandări se referă la creşterea eficienţei sistemului de sănătate şi întărirea capacităţii de acţiune a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în special în cazul tinerilor.
Pentru administraţia publică se recomandă creşterea nivelului de transparenţă şi integritate şi întărirea sistemelor de management şi control pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor comunitare.
Investiţiile, cheia relansării economice
Pentru sistemul juridic, lupta împotriva corupţiei şi aplicarea deciziilor emise de curţi, iar pentru energie şi transporturi se recomandă promovarea competiţiei şi o reformă accelerată în companiile de stat.
Preşedintele executivului comunitar, José Manuel Barosso, susţine că Europa a revenit la creştere, dar avertizează că autorităţile naţionale trebuie să atragă investiţii, care rămân cheia relansării economice.
"Considerăm că statele membre trebuie să acţioneze acum pentru a realiza reformele, deşi uneori ele sunt nepopulare.
"Unele măsuri se iau la nivel naţional, iar altele, la nivel european, dar, doar lucrând împreună, putem să asigurăm o revenire economică puternică", a spus José Manuel Barosso.
Potrivit experţilor europeni, creşterea va rămâne fragilă şi în perioada următoare, dar anul viitor doar economiile din Cipru şi Croaţia vor mai înregistra scăderi.