CE: Propaganda rusească, contracarată prin întărirea valorilor europene
Comisia Europeană afirmă că dezvoltarea formaţiunilor populiste şi naţionaliste europene este legată de dezinformarea practicată de Rusia.
Articol de Carmen Gavrilă, 25 Aprilie 2017, 13:49
Comisia Europeană afirmă, prin reprezentanţa sa de la Bucureşti, că dezvoltarea formaţiunilor populiste şi naţionaliste europene este direct legată de dezinformarea practicată de Rusia, prin răspândirea ştirilor false.
Participanţii la o dezbatere organizată de Comisie pe această temă au fost de acord că propaganda rusească poate fi contracarată doar prin respectarea şi întărirea valorilor europene.
Reporterul RRA Carmen Gavrilă a reţinut modelul dezinformării, care porneşte de la site-uri obscure cu ştiri false, preluate apoi pe reţele de socializare şi apoi de mass-media, fără verificări serioase.
Şefa reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Angela Cristea, a declarat că există o legătură directă între creşterea partidelor naţionaliste şi populiste din Europa şi dezinformarea bazată pe ştiri false, promovată de Rusia.
Angela Cristea a explicat că, astfel, Uniunea Europeană a devenit un fel de ţap ispăşitor universal pentru toate relele, inclusiv pentru lipsa de performanţă a unor guverne naţionale, care dau vina pe Bruxelles pentru eşecurile lor.
Angela Cristea: Bruxellesul, când decide, înseamnă că, de fapt, decid statele membre. Comisia Europeană, ca şi executiv al Uniunii Europene, nu poate impune absolut nimic, nu poate decide absolut nimic, până nu are acordul statelor membre şi al Parlamentului European, unde cetăţenii Uniunii Europene îşi votează direct reprezentanţii.
Paradoxal, cei mai puternici promotori ai propagandei ruseşti anti-europene, anti-NATO şi anti-democraţie liberală nu sunt atât agenţii de influenţă plătiţi de Moscova, ci chiar politicieni occidentali, care fac asta uneori din inconştienţă, preocupaţi de câştiguri politice imediate.
Istoricul Armand Goşu a menţionat că, încă de acum câţiva ani, mai mulţi generali ruşi au pus la punct o schimbare de strategie a Moscovei, de la cea militară, care presupune resurse financiare uriaşe, la cea informaţională, care este foarte ieftină.
În completarea, Corina Rebegea, de la Centrul de Analiză a Politicii Europene, a explicat că Rusia promovează, de exemplu, în România ideea falsă că ţara noastră ar fi în pericol pentru că face parte din Uniunea Europeană şi din NATO, deşi tocmai aceste organizaţii ţin România la adăpost.