CE: Lege pentru prevenirea manipulării indicatorilor financiari bancari
Un proiect de lege europeană, care să prevină manipularea indicatorilor financiari bancari a fost votat marți în Comisia de Specialitate a Legislativului European.
31 Martie 2015, 20:41
Noua reglementare revine după scandalul de acum doi ani, când câteva banci au fost penalizate de Comisia Europeană pentru că au format în secret un cartel de manipulare a dobânzilor de referinţă Libor si Euribor.
Băncile s-au înţeles cu privire la nivelul acestor indicatori, fapt care a afectat semnificativ dobânzile la credite.
Parlamentul European pledează pentru o legislaţie care să asigure transparenţă şi fiabilitate în stabilirea comisioanelor bancare aplicate creditelor populaţiei de către bănci.
Membrii Comisiei de Afaceri Economice şi Monetare au votat marți un proiect de rezoluţie al unei eurodeputate liberale din Grupul ALDE.
"Dacă analizăm ceea ce se întâmplă observăm din ce în ce mai multe scandaluri financiare şi de aceea noi eurodeputaţii am decis că problema unei reglementări la nivel european era urgentă".
Grupul ALDE anunţă într-un comunicat că această legislaţie nu va mai permite să se întâmple abuzuri precum cel de acum 2 ani când un cartel de bănci a manipulat dobânzile de referinţă Libor şi Euribor, iar băncile respective au fost penalizate de către Comisia Europeană.
Libor este un indicator de referinţă pentru produse financiare în valoare de peste 300 de mii de miliarde de dolari, fiind unul dintre cei mai urmăriţi indici din lume şi este stabilit zilnic de către asociaţia britanică a băncilor.
Euribor este stabilit tot zilnic la Bruxelles de către un grup de aproximativ 40 de bănci, cei doi indici sunt incluşi în calcularea dobânzilor de către instituţiile bancare.