CE cere Germaniei să respecte normele comunitare
Comisia Europeană afirmă că excluderea imigranţilor din UE de la plata ajutorului social nu ar fi conformă cu dreptul european.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 10 Ianuarie 2014, 20:29
Comisia Europeană cere Germaniei să respecte normele comunitare şi drepturile la şomaj şi ajutoare sociale ale migranţilor europeni care nu-şi găsesc o slujbă.
Poziţia Comisiei reiese dintr-un document conţinut de un cotidian german, iar argumentele executivului comunitar fac referire la principiul potrivit căruia toţi cetăţenii europeni trebuie să beneficieze de tratament egal.
Chiar şi aşa însă, Comisia evită să facă o evaluare generalizată.
Potrivit cotidianului "Süddeutsche Zeitung", în documentul de poziţie, cerut de Curtea Europeană de Justiţie, Comisia afirmă că excluderea imigranţilor din UE de la plata ajutorului social nu ar fi conformă cu dreptul european.
Purtătoarea de cuvânt Pia Ahrenkilde Hansen spune însă că executivul comunitar cere ca fiecare caz să fie analizat în parte şi exclude o încurajare a acordării de ajutoare sociale în orice condiţii.
"Pot să vă spun că alegaţiile potrivit cărora Comisia Europeană ar împinge Germania să acorde ajutoare sociale tuturor cetăţenilor din alte ţări europene care se află acolo şi nu lucrează sunt complet greşite. Statele membre, deci şi Germania, nu sunt obligate prin legile europene să acorde asistenţă socială celor care nu sunt activ economic în primele trei luni de rezidenţă.
"Aş reaminti că dreptul la liberă circulaţie este un principiu fundamental, dar există măsuri de siguranţă în legile europene care să prevină aşa-numitul turism pentru beneficii sociale", a spus purtătorul de cuvânt.
De altfel, Comisia vrea să convingă cetăţenii din ţările mai bogate ale Uniunii că se poate găsi un echilibru între respectarea libertăţii de mişcare şi acordarea de ajutoare sociale şi că nu de aşteptat valuri de migranţi.
Vicepreşedintele Comisiei, Viviane Reding, i-a avertizat, de pildă, recent pe politicienii britanici că declaraţiile populiste pe tema migraţiei sunt cele care pun în pericol viitorul Marii Britanii.
Într-o discuţie pe tema cetăţeniei europene, ea a declarat, potrivit "The Guardian", că cea mai mare parte a informaţiilor privind UE ajunsă la publicul din Marea Britanie sunt, de fapt, mituri.