CE acordă premii pentru spiritul antreprenorial
Comisia Europeană pleacă de la ideea că antreprenoriatul este cel mai puternic motor de creştere economică şi de creare de locuri de muncă.
Articol de Mihaela Mihai, 21 Februarie 2013, 12:49
Comisia Europeană a început înscrierile pentru ediţia din acest an a premiilor pentru promovarea întreprinderilor europene ce recompensează spiritul antreprenorial.
Cei interesaţi pot participa şi la o nouă categorie, dedicată proiectelor reuşite ce contribuie la economia verde.
Un proiect britanic ce urmăreşte să le arate şomerilor că o activitate independentă şi spiritul antreprenorial reprezintă o alternativă la şomaj; o bancă cipriotă care încearcă să stimuleze spiritul antreprenorial al femeilor printr-un acces uşor la finanţare sau un grup de cinci mici producători de vinuri din Portugalia care şi-au propus să coopereze pentru promovarea internaţională a produselor sunt printre câştigătorii de anul trecut ai premiilor pentru promovarea întreprinderilor europene, premii care recompensează cele mai bune iniţiative publice şi cele mai bune parteneriate public privat care promovează dezvoltarea întreprinderilor şi antreprenoriatul.
Premiile pleacă de la ideea că antreprenoriatul este cel mai puternic motor de creştere economică şi de creare de locuri de muncă.
Antreprenoriatul, o opţiune pentru viitoarea carieră a tinerilor
În plus, pentru foarte mulţi tineri - 45% din cei cu vârste între 15 şi 24 de ani - antreprenoriatul este o opţiune luată în calcul serios pentru viitoarea carieră.
Obiectivele urmărite ale acestor premii, lansate încă din 2006, sunt: identificarea şi recunoaşterea activităţilor şi iniţiativelor de succes, prezentarea unor exemple de bune practici şi politici antreprenoriale, precum şi încurajarea şi stimularea unor potenţiali antreprenori.
Ediţia din acest an este structurată pe 6 categorii: promovarea spiritului antreprenorial, investiţia în competenţe, îmbunătăţirea mediului de afaceri, sprijinirea internaţionalizării întreprinderilor, spiritul antreprenorial responsabil şi favorabil incluziunii şi, în premieră, sprijinirea dezvoltării videopieţelor ecologice şi a utilizării eficiente a resurselor.
Sunt invitate să participe autorităţile locale, regionale sau naţionale, precum şi parteneriatele public privat din statele membre ale Uniunii Europene, dar şi din Croaţia, Islanda, Norvergia, Turcia şi Serbia.
Concursul cuprinde două etape: candidaţii trebuie mai întâi să concureze la nivel naţional, pentru a deveni apoi eligibili la nivel european.
Fiecare ţară va selecţiona până în iunie două proiecte, care vor fi desemnate să participe la competiţia europeană. Juriul european va alege apoi o listă de candidaţi.
Premiile vor fi înmânate în cele din urmă în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Vilnius, în Lituania, în perioada 25-27 noiembrie.