Câțiva senatori vor să împiedice orice președinte al SUA să părăsească NATO
Fostul președinte Donald Trump a criticat NATO, învinuindu-i pe aliați pentru că nu și-au plătit contribuția corectă și sugerând că Washingtonul ar putea să se retragă din alianță.
Articol de Sergiu Şteţ, 16 Aprilie 2021, 08:36
Cincisprezece senatori democrați și republicani americani au inițiat un proiect de lege care va interzice oricărui președinte american să se retragă din alianța militară NATO fără aprobarea Senatului, transmite Reuters.
Proiectul de lege, văzut de Reuters, este o nouă versiune a unei măsuri similare care a fost adoptată de Comisia pentru relații externe a Senatului în decembrie 2019, dar nu a fost niciodată luată în considerare de plenul Senatului, controlat atunci de republicani.
Dacă vreun președinte încearcă să părăsească NATO fără aprobarea Senatului, proiectul de lege ar interzice finanțarea pentru o astfel de acţiune și autorizează consilierul juridic al Congresului să conteste în instanță decizia administraţiei.
"Acest proiect de lege exprimă un sprijin clar al Congresului pentru valoarea continuă a NATO și clarifică faptul că niciun președinte care acționează singur nu poate rupe legăturile cu alianța", a declarat senatorul Tim Kaine, unul dintre principalii susţinători ai măsurii.
Fostul președinte republican Donald Trump a criticat NATO, învinuindu-i pe aliați pentru că nu și-au plătit contribuția corectă, numind alianţa ca fiind învechită și sugerând odată că Washingtonul ar putea să se retragă.
NATO a fost în centrul atenției luna aceasta, deoarece Rusia a plasat trupe lângă Ucraina și Crimeea. Miniștrii de externe și ai apărării NATO au purtat discuții de urgență săptămâna aceasta cu privire la masarea trupelor rusești.
"Odată cu agresiunile subversive din ce în ce mai mari ale Moscovei, trebuie să ne asigurăm că niciun președinte american nu se retrage din NATO fără consultarea și acordul Senatului", a declarat senatorul republican Marco Rubio, celălalt principal susţinător al proiectului de lege.
Ceilalți iniţiatori ai proiectului de lege sunt trei republicani, nouă democrați și un independent, senatorul Angus King, care este de partea democraților.
Iniţiatorii proiectului de lege sunt optimiști cu privire la șansele sale de a fi adoptat și a deveni lege, având în vedere recente declaraţii ale președintelui Joe Biden de sprijin puternic pentru alianță. Colegii democrați ai lui Joe Biden controlează atât Senatul, cât și Camera Reprezentanților.