Casa Albă, acuzaţii la adresa Camerei de Comerţ a SUA
Consilierul preşedintelui american, David Axelrod, a declarat că donaţiile politice secrete către Camera de Comerţ şi alte grupuri aliate republicanilor, sunt o ameninţare pentru democraţia americană.
12 Octombrie 2010, 07:31
Camera de Comerţ a SUA, unul dintre cele mai puternice grupuri de lobby de afaceri, a cheltuit săptămâna trecută mai mult de 10 milioane de dolari pentru clipuri publicitare destinate să ajute campaniile electorale pentru Congres, ale membrilor Camerei Reprezentanţilor şi Senatului, în cea mai mare parte pentru republicani.
Este cea mai mare sumă de bani cheltuită pentru vreo campanie electorală din partea unor entităţi altele decât partidele.
Camera de Comerţ a SUA nu a revelat de unde vin banii şi nici nu este obligată să o facă iar Casa Albă şi-a intensificat atacurile privind potenţialele legături cu donatori străini.
Casa Albă încearcă să îi ajute pe democraţi în eforturile lor de a revela eventuala legătură între aliaţii republicanilor cu interesele corporatiste si cu interese străine.
Recentele comentarii ale preşedintelui Barack Obama privind posibilitatea unor donaţii din partea unor corporaţii străine vin odată cu încercarea democraţilor de a face faţă unui flux de publicitate politică independentă menită să consolideze poziţia republicanilor cu trei săptămâni înaintea alegerilor legislative de la 2 noiembrie, publicitate finanţată din donaţii fără obligaţia de a le dezvălui publicului.
Problema uriaşelor finanţări ale campaniilor republicanilor vine într-un context politic în care democraţii sunt în pericol de a pierde controlul Congresului.
Donaţiile politice secrete, "o ameninţare pentru democraţia americană"
Consilierul preşedintelui american, David Axelrod, a declarat că donaţiile politice secrete către Camera de Comerţ şi alte grupuri aliate republicanilor, sunt o ameninţare pentru democraţia americană.
David Axelrod a cerut Camerei de Comerţ să facă publice documentele interne pentru a dovedi că acuzaţiile, pe care Camera le respinge, nu sunt adevărate şi că nu sunt folosiţi bani străini pentru a finanţa activităţi politice în SUA.
"De ce să nu dezvăluie de unde vin banii pentru ca celelalte semne de întrebare să capete răspuns ?", întreabă consilierul prezidenţial care a fost strategul campaniei prezidenţiale a lui Barack Obama în 2008.
În replică, unul dintre strategii cheie ai republicanilor, Karl Rove, fost consilier al preşedintelui George W. Bush, escaladează şi el retorica: "cum îndrăzneşte un preşedinte să facă asta ? Este dincolo de limte".
Oficialii Camerei de Comerţ a SUA spun că din cele 200 de milioane de dolari ale bugetului său anual, 100.000 vin din străinătate pentru finanţarea programelor internaţionale ale sale şi nu pentru finanţarea de activităţi politice.
Casa Albă recunoaşte că nu are nici o dovadă concretă că puternicul grup de lobby de afaceri ar folosi bani străini in alegerile americane, dar argumentează că pentru binele democraţiei Camera de Comerţ a SUA ar trebui să dezvăluie de unde vin banii care finanţează publicitatea politică.