Cancelarul german Angela Merkel a vizitat Slovacia
Principalele teme de discuţie au fost preşedinţia slovacă a UE, care începe la 1 iulie, şi eventualitatea ieşirii Marii Britanii din spaţiul comunitar.
17 Iunie 2016, 09:33
Cancelarul german Angela Merkel a făcut joi o vizită în Slovacia, în cadrul căreia s-a întâlnit, la Bratislava, cu premierul Robert Fico.
Principalele teme de discuţie au fost preşedinţia slovacă a UE, care începe la 1 iulie, şi eventualitatea ieşirii Marii Britanii din spaţiul comunitar. Anca Dragu relatează.
Reporter: Cancelarul german Angela Merkel are încredere în Slovacia că va face faţă cu bine încercărilor la care va fi supusă în următoarea jumătate de an, când va fi la cârma Consiliului Uniunii Europene, chiar dacă Berlinul şi Bratislava au poziţii diferite în ceea ce priveşte împărţirea responsabilităţilor în încercarea de a administra valul de imigranţi sosiţi în Europa.
Guvernul slovac a scos ceva fire albe diplomaţiei germane cu poziţia sa intransigentă împotriva relocării solicitanţilor de azil între statele membre, dar sprijină acordul dintre UE şi Turcia.
Premierul slovac, Robert Fico, a repetat că, pe perioada preşedinţiei slovace, guvernul său va da prioritate temelor pentru care sunt şanse mari de a se ajunge la o soluţie de compromis.
Uniunea energetică, piaţa comună şi reducerea barierelor de pe piaţă digitală sunt priorităţile de pe agenda Slovaciei, însă Bratislava ştie foarte bine că deocamdată toţi ochii stau aţintiţi pe Londra şi data 23 iunie, când cetăţenii Marii Britanii decid dacă rămân sau nu în UE.
Robert Fico:Dacă britanicii decid că vor să părăsească UE, atunci Slovacia, ca ţară deţinătoare a preşedinţiei, va trebui să implementeze ceea ce decid liderii statelor membre la summitul din 28 - 29 iunie.
În primul rând, guvernul britanic va trebui să informeze oficial care sunt primele măsuri pe care le ia după referendum şi, în funcţie de acestea, vine răspunsul celorlalţi lideri europeni. Dacă Marea Britanie rămâne în UE, atunci vom lucra la implementarea reformelor pe care Bruxellesul le-a promis premierului britanic David Camerun în februarie. Acestea afectează în principal libera circulaţie a forţei de muncă şi restricţionarea accesului migranţilor din alte state membre ale UE la sistemul de ajutoare sociale britanic, explică Ivan Korcok, care este responsabil de pregătirea preşedinţiei Slovaciei.
Politoloaga de origine engleză Karen Anderson, care predă la Universitatea Comenius din Bratislava, spune că un rezultat în favoarea ieşirii Marii Britanii din UE va complica foarte mult preşedinţia slovacă.
Karen Anderson:Va reduce foarte mult controlul pe care Slovacia îl va avea asupra agendei preşedinţiei sale şi a deciziilor care vor trebui luate în politica UE. Să ne gândim doar la discuţiile despre ce se face UE cu gaura de zece miliarde de euro pe care plecarea Marii Britanii o va lăsa în bugetul UE. Având în vedere actuala criză a refugiaţilor, nu ne putem aştepta ca ţări ca Germania sau Olanda să fie disponibile să pună mai mulţi bani în puşculiţa comună, a concluzionat politoloaga de origine engleză Karen Anderson, adăugând că rămânerea Marii Britanii în UE ar reenergiza tabăra reformistă, care şi-ar putea găsi un aliat în Slovacia pe perioada preşedinţiei acesteia.