Canalul Suez a fost deblocat
Traficul naval pe această rută urmează să reintre normal în aceste zile. Vestea se resimte deja pe piețele financiare internaționale, iar prețul țițeiului a început să scadă.
Articol de Ciprian Sasu, 30 Martie 2021, 07:49
Canalul Suez a fost deblocat ieri după-amiază, după ce uriașa navă-container care eșuase acolo acum o săptămână a fost eliberată și repusă în circulație.
Traficul naval pe această rută urmează să reintre normal în aceste zile. Vestea se resimte deja pe piețele financiare internaționale, iar prețul țițeiului a început să scadă.
La București, Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară anunță că s-au făcut demersuri pentru a se stabili prioritatea la traversare a celor 11 nave românești încărcate cu animale și care au fost afectate de blocarea Canalului Suez.
Reporter: Ciprian Sasu - După aproape o săptămână de intervenții cu vapoare și excavatoare, autoritățile egiptene au reușit să repună în circulație uriașa navă-container denumită Ever Given. Aproximativ 450 de vapoare erau blocate din cauza incidentului maritim.
Canalul Suez face legătura între Marea Roșie și Marea Mediterană și este cea mai scurtă rută maritimă între Europa și Asia. Aproximativ 12% din schimburile comerciale globale tranzitează acea zonă.
11 nave românești au fost și ele blocate de situația din ultima săptămână. Sunt încărcate cu animale pentru export - după cifrele oficiale, cu aproximativ 105.000 ovine și 1.600 de bovine, ANSVSA a anunțat ieri că s-au făcut demersuri pentru prioritizarea navelor la traversarea Canalului Suez. De asemenea, personal de specialitate, experți și medici veterinari au fost trimiși pe navele românești. Au fost asigurate totodată stocuri suplimentare de hrană și apă pentru animale. Reprezentanții exportatorilor au dat asigurări că starea de sănătate a animalelor este bună.
Acum, după anunțul deblocării canalului, prețul țițeiului a început să scadă - transmit agențiile de presă. De asemenea, bursele asiatice au crescut. Incidentul maritim a costat comerțul mondial aproximativ 400 de milioane de dolari pe oră. Experți citați de REUTERS spun că va fi nevoie de aproximativ trei zile și jumătate până ce navele oprite de-o parte și de alta a Suezului vor reuși să treacă prin canal.
(RS)