Campania electorală din Republica Moldova s-a încheiat
După trei luni şi jumătate de la ultimele alegeri parlamentare, cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova se vor prezenta din nou la urne.
Articol de Mihaela Breazu, 28 Iulie 2009, 15:44
Campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova s-a încheiat astăzi, 28 iulie. Drapelele colorate în roşu, verde şi galben ale partidelor şi panourile electorale, amplasate pe străzile oraşelor, au dispărut.
Potrivit agenţiei ruse Itar-Tass, în ultima zi de campanie, când propaganda electorală este interiză, au izbucnit o serie de acuzaţii reciproce din partea reprezentanţilor celor opt partide care luptă pentru mandatele de deputaţi.
Pe lângă partidul comuniştilor, în parlament au şanse să intre trei partide opoziţie: Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa "Moldova noastră".
După alegerile din aprilie, nemulţumită de victoria comuniştilor, mai mulţi tineri au organizat acţiuni de protest care s-au încheiat cu avarierea clădirii Parlamentului şi a reşedinţei prezidenţiale de la Chişinău.
La scurt timp, Republica Moldova a intrat în criză politică, parlamentul nou ales neputând vota noul preşedinte care ar fi trebuit să ia locul lui Vladimir Voronin, aflat la cel de-al doilea şi ultimul mandat constituţional. În această situaţie, Vladimir Voronin a dizolvat parlamentul şi a anunţat alegeri anticipate.
În aprilie, potrivit Comisiei electorale s-au înregistrat 2.5 milioane de alegători. Comisia nu a publicat numărul de alegători înregistraţi pentru iulie.
Secţiile de votare vor fi deschise de la 07:00 la 21:00 ora locală. Constituţia cere un minim de 33% la vot în ziua alegerilor. Alegătorii trebuie să fie cetăţeni ai Republicii Moldova în vârstă de 18 ani.
Cum funcţionează sistemul de lucru?
Parlamentul Moldovei este unicameral şi are 101 de locuri. Alegerile au loc o dată la patru ani.
Din 2000, preşedintele este ales de Parlament. După alegerile din 2001, Parlamentul l-a ales preşedinte pentru două mandate pe Vladimir Voronin.
După trei luni şi jumătate de la ultimele alegeri parlamentare, cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova se vor prezenta, miercuri, din nou la urne. De rezultatul alegerilor, care probabil va fi foarte strâns, depinde dacă acestă mică ţară din Europa de Est va rămâne în sfera de influenţă a Moscovei sau se va apropia de Uniunea Europeană.