Caietele lui Napoleon de limba engleză, scoase la licitaţie
Trei loturi, compuse din mici desene originale şi multe rânduri scrise în limbile engleză şi franceză de Napoleon I, au fost cumpărate cu peste 93.000 de euro de un muzeu privat în cadrul unei licitaţii.
Articol de Paul Poteraşi, 06 Iunie 2011, 14:39
Manuscrise rare şi amuzante, reprezentând caietele pe care Napoleon studia limba engleză, datând din perioada exilului său pe insula Sfânta Elena, au fost cumpărate cu peste 93.000 de euro de un muzeu privat, în cadrul unei licitaţii ce a avut loc duminică, în oraşul Fontainebleau, informează AFP.
Trei loturi, compuse din mici desene originale şi multe rânduri scrise în limbile engleză şi franceză de Napoleon I, au fost estimate iniţial între 7.000 de euro şi 9.500 de euro.
Manuscrisele au fost cumpărate însă pentru suma de 93.125 de euro, a anunţat casa Osenat, organizatoarea acestei licitaţii.
Luat prizonier de englezi la Waterloo, în 1815, şi ţinut captiv pe insula Sfânta Elena din Atlantic până la decesul său, în 1821, la vârsta de 51 de ani, Napoleon s-a folosit de această perioadă pentru a învăţa engleza.
Lecţiile i-au fost date de un conte francez, exilat, de asemenea, pe Sfânta Elena.
Caietele lui Napoleon, mâzgălite cu scrisul său mărunt, arată că împăratul se lupta cu regulile gramaticii engleze.
Cel care a achiziţionat caiete, Musée des Lettres et Manuscrits din Paris, a precizat într-un comunicat de presă că manuscrisele vor fi expuse începând din 21 iunie.
Cursuri de engleză în exil, pe insula Sfânta Elena
Conducător al Franţei între 1804 şi 1815, care a înfiinţat un imperiu militar puternic ce cuprindea o mare parte din Europa de Vest, înainte de a fi înfrânt de ducele de Wellington la Waterloo, Napoleon şi-a exprimat regretul că nu a învăţat engleza pe drumul către Sfânta Elena, astfel că însoţitorul lui în exil, contele de Las Cases, a fost bucuros să îi predea această limbă.
În ianuarie 1816, Napoleon a dorit să se reapuce serios de învăţarea limbii engleze.
"A venit şi mi-a spus că îi era ruşine că nu ştia încă să citească în engleză", scria contele Las Cases, în al său "Mémorial de Sainte-Hélene", publicat în 1823.
Stăpânirea limbii engleze a devenit pentru Napoleon o veritabilă luptă de cucerire.
Fostul împărat a studiat cu regularitate această limbă până în aprilie 1816, reuşind să citească şi să scrie - mai mult sau mai puţin bine - în limba engleză.
Cu pronunţia întâmpina însă dificultăţi serioase.
Cea mai mare surpriză a licitaţiei de duminică a fost suma (187.500 de euro) plătită pentru un document referitor la încheierea campaniei franceze în Egipt, estimat iniţial între 6.000 de euro şi 8.000 de euro.
Această misivă importantă a generalului egiptean Ya'qub Hanna către generalul Bonaparte conţine 29 de rânduri redactate în scrierea naskh, cu cerneală neagră şi aurie.