Bulgaria "va tempera" dezvoltarea energiei regenerabile
Parlamentul bulgar a adoptat o lege prin care temperează dezvoltarea proiectelor solare şi eoliene pentru a evita suprasolicitarea reţelei învechite şi creşterea preţului la electricitate.
Articol de Ioana Dogaru, 21 Aprilie 2011, 17:05
Parlamentul bulgar a adoptat joi o lege prin care temperează dezvoltarea proiectelor solare şi eoliene pentru a evita suprasolicitarea reţelei învechite şi creşterea preţului la electricitate, transmite Reuters.
Conform acestei noi legi guvernul nu va mai fi obligat să cumpere electricitate obţinută din surse regenerabile la preţuri fixe, ridicate.
Potrivit guvernului, Bulgaria are nevoie de numai 2.000 de MW de energie regenerabilă pentru a respecta angajamentele faţă de Uniunea Europeană, de a genera 16% din necesarul de electricitate din astfel de surse, până în 2020.
Pentru a menţine preţul electricităţii la un preţ accesibil populaţiei guvernul bulgar vrea să limiteze proiectele de energie eoliană şi solară.
Noua lege prevede ca investitorii în proiecte de energie regenerabilă să plătească o taxă de conectare de 36.820 dolari pentru fiecare megawatt planificat, la semnarea contractului preliminar şi reduce durata contractelor de achiziţie pe termen lung de la 25 de ani şi la 20 de ani pentru energie solară şi de la 15 ani la 12 ani în cazul celei eoliene.
Mai multe asociaţii în domeniul energiei eoliene şi solare au criticat schimbările, afirmând că vor bloca dezvoltarea sectorului de profil şi vor pune în pericol inclusiv proiectele începute.