Bulgaria, locul 100 la libertatea presei
Bulgaria s-a prăbuşit cu 13 locuri şi a ajuns pe poziţia 100 în clasamentul Reporterilor fără frontiere la capitolul libertatea presei. România este clasată pe poziţia 45.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 13 Februarie 2014, 20:39
Bulgaria s-a prăbuşit cu 13 locuri şi a ajuns pe poziţia 100 în clasamentul Reporterilor fără frontiere la capitolul libertatea presei, publicat recent.
Autorii raportului constată, nu fără ironie, că în 2013 Bulgaria a rezistat cu succes eforturilor Greciei de a se deplasa de pe ultimul loc printre ţările membre ale UE.
Perioada de referinţă a fost caracterizată de tensiuni politice şi proteste antiguvernamentale, care au continuat cinci luni.
Nu o dată, reporterii au fost agresaţi de forţele de ordine.
Persoane rămase până acum necunoscute au incendiat autoturismele unor ziarişti de investigaţii, care au scos la iveală cazuri de corupţie la nivel înalt.
Un pic de nelinişte îl reprezintă gradul mare de cocentrare a proprietăţii în presa scrisă.
Un singur grup de presă, care aparţine familiei unui deputat, controlează mai multe ziare centrale şi locale, două canale de televiziune, posturi de radio şi aproape 90% din distribuţia presei.
În 2008 acest grup a sprijinit guvernul socialistului Serghei Stanişev.
În 2009 a trecut brusc de partea ex-generalului Boiko Borisov, iar în ajunul alegerilor anticipate din mai 2013 nu numai a revenit în tabăra socialistă, dar a lansat în ziua de reflecţie scandalul aşa-ziselor buletine false, care i-au asigurat, practic, victoria la limită a opoziţiei.
Clasamentul Reporterilor fără frontiere arată că România a regresat şi ea în materie de libertate a presei, dar că, de pe locul 45, păstrează cea mai bună poziţie printre ţările din regiune.