Bucureştiul "şi-a îndeplinit obiectivele"
Preşedinţia română a Procesului de Cooperare în Sud-Estul Europei şi-a îndeplinit obiectivele, consideră ministrul de externe, Titus Corlăţean.
20 Iunie 2014, 23:22
Preşedinţia română a Procesului de Cooperare în Sud-Estul Europei şi-a îndeplinit obiectivele, consideră ministrul de externe, Titus Corlăţean.
Declaraţiile au fost făcute la încheierea reuniunii miniştrilor de externe ai ţărilor din regiune, care a pregătit summitul organizaţiei ce va avea loc săptămâna viitoare la Bucureşti.
România va încheia săptămâna viitoare mandatul de un an la preşedinţia Procesului de Cooperare în Sud-Estul Europei, cel mai important for politic de cooperare din Balcani, cum l-a definit ministrul de externe, Titus Corlăţean.
În conferinţa de presă de la sfârşitul reuniunii miniştrilor de externe din regiune şeful diplomaţiei de la Bucureşti a fost de părere că preşedinţia României s-a bazat pe consens, inclusiv când ţările membre au avut opinii diferite.
Şi aici ministrul Titus Corlăţean a apreciat dispoziţia spre compromis arătată de Serbia şi Kosovo.
Reconcilierea, spunea ministrul de externe, este baza stabilităţii în regiune. Ministrul Titus Corlăţean a făcut un bilanţ al mandatului României în fruntea acestei organizaţii de cooperare regională şi a subliniat două mari priorităţi pe care Bucureştiul şi le-a asumat în urmă cu un an şi pe care le-a pus în practică.
"Pe de-o parte un spirit cât mai bun de cooperare regională în plan politic, dar şi promovarea unor proiecte economice de cooperare şi pe de altă parte un obiectiv extrem de important pentru preşedinţia română, sincronizarea cooperării regionale cu agenda de lărgire a UE şi a NATO cu ansamblul regiunii Balcanilor" a spus Titus Corlăţean.
Pe timpul mandatului său, România a vrut să transmită un mesaj de susţinere a ţărilor din regiune, candidate sau aspirante la aderarea la Uniunea Europeană şi la NATO, cele două organizaţii despre care premierul Victor Ponta spunea în deschiderea reuniunii de astăzi că sunt cea mai bună opţiune pentru securitatea şi stabilitatea regiunii Europei de sud-est.
Una dintre realizările României a fost prezenţa reprezentanţilor NATO şi ai UE la toate evenimentele organizate
Răspunzând unei întrebări pentru Radio România, ministrul Titus Corlăţean a explicat că este important ca atunci când NATO şi Uniunea Europeană analizează evoluţia fiecărui stat candidat sau aspirant din regiune să aibă informaţii direct de la sursă şi să constate direct progresele înregistrate de acestea.
Ministrul de externe a anunţat că România va susţine acordarea statutului de candidat la aderarea la Uniune pentru Albania cu ocazia reuniunii miniştrilor afacerilor europene săptămâna viitoare la Bruxelles.
Albania este şi ţara care va prelua de la 1 iulie mandatul de preşedinte al Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est.
Ministrul său de externe, Ditmir Bushati, a declarat în conferinţa de presă comună cu omologul său român că preşedinţia albaneză a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est va fi una dinamică şi îşi propune trei obiective.
"Preşedinţia noastră va urmări să obţină rezultate concrete de care să beneficieze întreaga regiune. Ne vom concentra pe trei direcţii: întărirea rolului organizaţiei noastre, promovarea dialogului între statele membre pentru a îmbunătăţi funcţionarea organizaţiei şi consolidarea rolului organizaţiei în sectoare şi politici importante" a afirmat Ditmir Bushati.
Ministrul albanez de externe a mai dat asigurări că preşedinţia albaneză îşi propune continuitate şi complementaritate cu acţiunile şi iniţiativele preşedinţiei române a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est.