British Petroleum, "bună de plată" pentru dezastrul ecologic
Preşedintele SUA Barack Obama a cerut companiei British Petroleum să stabilească un fond de compensaţii pentru zonele afectate de scurgerile de petrol în largul coastelor Golfului Mexic.
14 Iunie 2010, 08:14
Senzori submarini au fost plasaţi duminică la conducta fisurată a platformei petroliere Deepwater Horizon explodată la 20 aprilie într-un efort de a monitoriza mai precis cantitatea de petrol deversată în apele Golfului Mexic.
Între timp cresc presiunile asupra gigantului petrolier British Petroleum de a crea un fond special de miliarde de dolari care ar fi destinat plăţii cererilor legitime legate de daunele dezastrului.
Preşedintele Barack Obama se va afla luni şi marţi în zonă coastelor statelor Alabama, Mississippi şi Florida.
După ce va reveni din golf, preşedintele se va adresă naţiunii în cursul serii de marţi din Biroul Oval, pentru că miercuri să discute direct cu liderii gigantului petrolier, inclusiv cu preşedintele acestuia, Carl-Henric Svanberg dimensiunea contului special cerut de Casa Albă ca şi de statele Louisiana şi Florida.
Casa Albă doreşte ca fondul să fie administrat de o terţă parte şi să-i recompenseze pe cei care vin cu pretenţii legitime în ce priveşte daunele legate de mareea neagră pentru care este responsabilă compania britanică .
Principalul consilier politic de la Casa Albă, David Axelrod, spune că preşedintele Obama a făcut clar faptul că British Petroleum are o obligaţie atât legală cât şi morală faţă de cei afectaţi de teribilul dezastru.
"Nu suntem interesaţi în subminarea integrităţii companiei lor, dar dezastrul are un impact asupra ei. Credem că British Petroleum are resursele de a-şi achita obligaţiile şi ne vom asigura că o va face. Este o companie extrem de profitabilă", a declarat David Axelrod.
El nu a spus în interviul acordat postului de televiziune NBC dacă administraţia are încredere în oficialii de la British Petroleum, dar a respins categoric ideea că SUA şi gigantul petrolier ar fi "parteneri” în controlarea mareei negre .
Noi estimări vorbesc despre posibilitatea deversării în apele Golfului Mexic a peste 350 de milioane de litri de petrol de la începutul dezastrului în aprilie.
Cert este că tensiunile dintre British Petroleum şi guvernul federal american au crescut odată cu o din ce în ce mai vocală furie a publicului şi cu criticile aduse preşedintelui Barack Obama în legătură cu răspunsul la dezastru, acestea venind chiar din partea celor mai ardenţi susţinători ai săi.