Biserica Ortodoxă Rusă rupe relaţiile cu Patriarhia ecumenică
Discuţiile privind autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina s-au amplificat după ce Rusia a invadat şi a anexat Crimea şi a sprijinit eforturile separatiştilor din estul Ucrainei
16 Octombrie 2018, 11:31
Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a decis să rupă relaţiile cu Patriarhia ecumenică de la Constantinopole, după ce aceasta a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe ucrainene, care anterior îi fusese subordonată Moscovei.
Ruptura dintre Patriarhia Rusă şi cea ecumenică de la Constantinopole a fost descrisă drept cea mai mare din istoria Bisericii Ortodoxe şi totodată, cea mai mare din cadrul Bisericii, după Marea Schismă din 1054, când Biserica Ortodoxă şi cea Catolică s-au separat.
Sinodul a hotărât încetarea completă a comunicării euharistice cu Patriarhia ecumenică, după ce, luna trecută, a întrerupt relaţiile oficiale cu aceasta.
Patriarhul Kirill urmează să informeze în legătură cu aceste hotărâri pe ceilalţi întâistătători ai bisericilor ortodoxe canonice şi să facă apel la sprijinul acestora în găsirea modalităţilor de rezolvare a crizei.
Săptămâna trecută, Sinodul Patriarhiei ecumenice a Constantinopolelui, prezidată de Patriarhul Bartolomeu, a luat decizia de a-şi reinstitui jurisdicţia asupra Ucrainei şi să anuleze propria hotărâre din anul 1686, de a trece Mitropolia Kievului sub jurisdicţia Patriarhiei Moscovei.
De asemenea, el a anulat anatema - pedeapsa bisericească supremă - impusă de Biserica Rusă împotriva conducătorilor celor două biserici ucrainene canonice.
Biserica Rusă a declarat aceste decizii necanonice, adică ilegale, nule, din punctul ei de vedere şi o ameninţare la adresa ordinii şi unităţii ortodoxe.
Discuţiile privind autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina s-au amplificat după ce Rusia a invadat şi a anexat Crimea şi a sprijinit eforturile separatiştilor din estul Ucrainei.
Kievul a acuzat Biserica Ortodoxă Rusă că ar fi un instrument cu ajutorul căruia Kremlinul justifică expansionismul rusesc şi îi sprijină pe rebeli.
Recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina a fost salutată de preşedintele acestei ţări, Petro Poroşenko, pentru care este vorba de o chestiune de "independenţă, siguranţă naţională, statalitate şi geopolitică".