Berlinul caută soluţii pebtru zona euro
Cancelarul german, Angela Merkel, vrea să vină la summitul UE de la Bruxelles, având susţinerea întregului parlament pentru măsurile de salvare a zonei euro.
Articol de Ovidiu Suciu, Berlin, 25 Octombrie 2011, 08:43
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel a discutat cu liderii fracţiunilor parlamentare, iar miercuri va prezenta în Parlament poziţia Germaniei pentru reuniunile de la Bruxelles şi se va asigura că are mandatul Bundestag-ului.
Cancelarul german, Angela Merkel, vrea să vină la summitul decisiv de miercuri de la Bruxelles, având susţinerea întregului parlament pentru măsurile de salvare a zonei euro.
La întrunirea avută cu şefii grupurilor parlamentare din Bundestag, pe care i-a informat despre acest pachet de salvare, doamna Merkel a comunicat că miercuri se va cere un nou vot de încredere deputaţilor de la Berlin, pe marginea măsurilor de sporire a atribuţiilor mecanismului european anticriză.
Până acum, astfel de proiecte erau vizate doar de Comisia de buget a legislativului federal.
Cea mai controversată prevedere este majorarea plafonului fondului european de salvare.
Nu se ştie deocamdată clar cum va vota opoziţia social-democrat-ecologistă, deşi cele două formaţiuni au promis deja luna trecută sprijin pentru acest pachet. Înaintea votului de miercuri, cancelarul va prezenta în Bundestag o declaraţie guvernamentală privind poziţia Germaniei la summit-ul din aceeaşi zi, de la Bruxelles.
Potrivit liderului parlamentar ecologist, Jürgin Tritten, şefa executivului a explicat la reuniunea de astăzi că va pleda pentru reducerea semnificativă a datoriilor Greciei.
Este vorba de tăierea a 50-60% din datorii şi nu a 21 de procente, cum se vehicula până acum.
De asemenea, Berlinul insistă că băncile europene ar avea nevoie de o capitalizare de 100 de miliarde de euro, pentru a fi ferite de efectele cele mai neplăcute ale crizei datoriilor.
În cazul băncilor germane, noi fonduri în valoare de 5.5 miliarde ar fi suficiente.
O altă măsură susţinută de Germania - instituţiile financiare vor fi obligate pe viitor să menţină o cotă de 9% de capital propriu.
Fondul european de salvare va ajunge la o mie de miliarde de euro, banii fiind furnizaţi prin garantarea obligaţiunilor de stat şi, sau, prin implicarea Fondului Monetar Internaţioal.
La aceste prevederi se mai lucrează până la votul prevăzut miercuri în Parlamentuul german. Guvernul garantează, însă, de pe acum că partea Germaniei la mecanismul european de salvare nu va depăşi cele 211 miliarde de euro, prevăzute deja.