Benzinării din Bulgaria, boicotate prin internet
Şoferi nemulţumiţi de preţul carburanţilor din Bulgaria au anunţat pe internet că blochează benzinăriile din 17 oraşe. Proteste similare au avut loc şi în România, în luna ianuarie.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 13 Martie 2011, 15:32
Un protest naţional în Bulgaria, organizat prin internet, este îndreptat împotriva preţurilor mari la carburanţi.
Peste 19 000 de persoane şi-au declarat disponibilitatea de a bloca duminică, începând cu ora 13.00, benzinăriile în 17 oraşe.
Protestatarii blochează benzinăriile, fără a încălca normele legale, prin cumpărarea repetată a unor cantităţi infime de carburanţi şi folosirea de fiecare dată a tuturor serviciilor gratuite, precum ştergerea parbrizurilor.
Acţiunea este sprijinită şi de Asociaţia transportatorilor auto, care vor protesta folosind aceeaşi metodă luni.
Protestatarii cer reducerea TVA-ului la produsele petroliere de la 20 la 12 procente şi stabilirea unor limite la adaosul comercial.
Ei afirmă că preţul motorinei în Bulgaria de 1,32 de euro, este mai mare decât cel din alte ţări din Uniunea Europeană, la un nivel al salariilor şi pensiilor de 5-10 ori mai mic.
Şeful uneia din cele mai mari companii bulgare de transport internaţional afirmă că scumpirea în Bulgaria este "rezultatul unei specule absolute şi guvernul este tras pe sfoară de monopolistul Lukoil".
Potrivit şoferilor nemulţumiţi, spre deosebire de rafinăriile europene în care adaosul comercial este între 7 şi 29 de dolari la mia de litri, cea practicată de compania Lukoil ar depăşi 200 de dolari.
Astfel, la un nivel al accizelor mai mic decât în celelalte ţări membre în Bulgaria se formează un preţ mai mare.
Supus unor presiuni tot mai puternice, guvernul ex-generalului de poliţie Boiko Borisov a anunţat că va încerca să reducă la minimum efectele scumpirii.
Proteste online în România
În ianuarie au fost organizate şi în România proteste faţă de scumpirea carburanţilor.
Prin intermediul mai multor siteuri, şoferii au fost chemaţi să boicoteze activitatea benzinăriilor în mai multe oraşe.
Numeroşi şoferi au răspuns apelului, mergând în benzinării, unde au alimentat cu cantităţi foarte mici şi au plătit cu mărunţiş.
Protestele au început în Timişoara, iar apoi fenomenul s-a răspândit în ţară.
Premierul Emil Boc a solicitat Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală să declanşeze inspecţii fiscale generale la companiile petroliere pentru a verifica dacă veniturile realizate din creşterea preţurilor la combustibil sunt reflectate în profitul firmelor şi implicit, în impozite şi taxe.
Premierul Emil Boc a afirmat că majorarea preţului la carburanţi cu 20% în ultimul an este nejustificată.
Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a afirmat că majorările succesive ale preţurilor la carburanţi s-au produs din cauză că producătorii aveau în plan aceste creşteri, dar şi din cauza modului de privatizare a societăţilor petroliere.