Belgia îngheață cheltuieli de peste un miliard de euro
Comisia Europeană a atenţionat guvernul belgian în legătură cu bugetul federal pentru 2012, susţinând că cifrele de deficit prevăzute de executivul lui Elio Di Rupo sunt "prea optimiste".
Articol de Ioana Dogaru, 07 Ianuarie 2012, 19:59
Belgia a decis să îngheţe timp de câteva luni cheltuieli de peste un miliard de euro pentru a se conforma exigenţelor Comisiei Europene, a afirmat ministrul belgian al bugetului, Olivier Chastel, citat de AFP.
Comisia Europeană a atenţionat guvernul belgian în legătură cu bugetul federal pentru 2012, susţinând că cifrele de deficit prevăzute de guvernul lui Elio Di Rupo sunt prea optimiste.
Comisia a cerut, într-o scrisoare, eforturi bugetare suplimentare de 1,2-2 miliarde de euro.
"Comisia ne-a lăsat să alegem, adică noi măsuri imediate într-un week-end pentru 1,2 miliarde (de euro), ceea ce noi am refuzat să facem, sau îngheţarea unui număr de cheltuieli, în interval de câteva luni, iar aceasta este opţiunea pe care noi am ales-o", a explicat Olivier Chastel.
Comisia, care urmează să se pronunţe la 11 ianuarie asupra bugetului belgian, a precizat în scrisoarea trimisă că aşteaptă un răspuns "luni dimineaţă cel târziu".
Cele mai importante reduceri de cheltuieli vor viza căile ferate şi vor fi de 400 de milioane de euro. Ministerul Apărării va trebui de asemenea să amâne achiziţionarea de elicoptere din cauza îngheţării unor creditele în valoare de 177 de milioane de euro.
Comisia Europeană estimează că guvernul belgian a supraevaluat câştigurile de pe urma anumitor măsuri bugetare şi aşteptata creştere economică, lucru pe care Belgia îl contestă.
Într-un interviu apărut sâmbătă în La Libre Belgique, guvernatorul Băncii Centrale a Belgiei, Luc Coene, apreciază de asemenea că guvernul a fost prea optimist, din cauza efectelor pe care politica de austeritate ar urma să le genereze.
Pact fiscal european
Liderii europeni reuniți la ]nceputul lunii decembrie 2011 la Bruxelles în cadrul Consiliului European de iarnă în încercarea de a salva moneda unică au decis ca statele europene să prezinte spre avizare Comisiei Europene proiectele bugetare pentru anul viitor.
Comisia le va analiza şi va avea dreptul să ceară modificarea lor, dacă va fi cazul.
Urmează apoi ca acestea să fie adoptate în parlamentele naţionale.
Acest pact fiscal european va însemna, pe de-o parte, un angajament colectiv pentru echilibrarea bugetelor naţionale şi, pe de altă parte, un control mult mai strict, din partea forului comunitar, asupra politicilor economice ale statelor membre.
Un control mai mare din partea Bruxellesului înseamnă mai multe măsuri prin care instituţiile Uniunii vor să menţină rigoarea bugetară, astfel încât să nu se mai ajungă la situaţia de criză de genul celei actuale.