BBC şi CNN, întrerupte de anunţarea premiului Nobel
INTERVIU: Trimisul România Actualităţi la Shanghai, Sergiu Şteţ, se uita la CNN în momentul în care s-a anunţat că disidentul Liu Xiaobo a obţinut premiul Nobel pentru pace. Aflaţi aici ce a urmat.
Articol de Ionuţ Dragu, 08 Octombrie 2010, 17:51
Potrivit trimisului Radio Romania la Shanghai, Sergiu Şteţ, transmisiunile posturilor TV BBC (Marea Britanie) şi CNN (SUA) au fost întrerupte la Shanghai în momentul în care cele două televiziuni au început să difuzeze ştirea că premiul Nobel pentru pace a fost acordat dizidentului chinez Liu Xiaobo.
Liu Xiaobo este condamnat în China la 11 ani de închisoare pentru că a participat la manifestări pentru democratizarea şi liberalizarea politică a Chinei.
Potrivit AFP, ştirea că Liu Xiaobo a obţinut premiul Nobel pentru pace a fost cenzurată pe siteurile majore din China.
Agenţia mai susţine că pe majoritatea motoarelor de căutare chineze, cât şi pe una dintre cele mai populare reţele de socializare online, cuvintele "Liu Xiaobo, premiul Nobel" nu oferă niciun rezultat.
China a criticat în termeni duri acordarea premiului Nobel pentru pace lui Liu Xiaobo pe care a apreciat-o ca fiiind o "obscenitate".
Ministerul chinez al afacerilor externe, citat de agenţia France Presse, a declarat că "acordarea premiului Nobel pentru pace lui Liu Xiabao este total contrară principiilor acestei recompense şi va deteriora relaţiile dintre China şi Norvegia".
Trimisul România Actualităţi la Shanghai, Sergiu Şteţ, poveşte într-un interviu cum nu s-a văzut în China decernarea premiului Nobel pentru pace disidentului Liu Xiaobo.
Video: Sergiu Şteţ a filmat la Shanghai programul televiziunii BBC World Service în momentul în care începea ştirea despre acordarea premiului Nobel pentru pace.
Cum ai aflat că disidentul chinez a luat premiul Nobel pentru pace ?
Sergiu Şteţ: Am aflat în direct, la ora locala 17 şi câteva minute, urmărind transmisia BBC de la ceremonia de la Oslo. Se aştepta anunţul şi urmăream şi eu.
Deci e posibil ca şi alţi chinezi care urmăreau BBC să fi aflat de decernare premiului Nobel lui Liu Xiaobo ?
Sergiu Şteţ: Chiar foarte probabil ca şi alţi chinezi să fi aflat în acelaşi mod de eveniment. Problema e că foarte puţini vorbesc engleza, deci nu aveau de ce să se uite pe un canal TV internaţional. Plus că nu cred că astfel de televiziuni sunt foarte accesibile la ei. Ca o paralelă, chinezul se uita la BBC cum te uiţi în România la Al Jazeera sau CCTV sau la canalul în engleză al televiziunii internaţionale din Rusia?
Ce s-a întâmplat cu transmisiile televiziunilor străine în momentul anunţului comitetului Nobel?
Sergiu Şteţ: Anunţul a fost lăsat să curgă, cam tot ce s-a spus în anunţul oficial. Eu chiar mă apucasem să scriu ştirea, dar transmisia s-a întrerupt. Am comutat pe CNN, dar şi acolo era întreruptă emisia. Celelalte canale însă, vreo 130, inclusiv alte canale străine funcţionau normal.
Care este principala ştire pe care posturile de televiziune din China o difuzează în acest moment ?
Sergiu Şteţ: Inundaţiile din provincia Hainan. Este o provincie în sudul Chinei, o insulă tropicală, destinaţie turistică, unde plouă de mai bine de o săptămână. Zilele trecute au evacuat nişte turişti cu elicopterele. În total, peste un milion de oameni sunt afectaţi de inundaţiile din provincie.
Video: Principalul jurnal de ştiri al postului CCTV.
Ce posibilitati are un chinez de rând să afle că un conaţional a primit premiul Nobel pentru pace?
Sergiu Şteţ: Cred că pe internet se poate informa destul de uşor, chiar dacă există cenzură. De la TV sau radio, nu.
În China se poate recepţiona un post de radio sau TV în genul Radio Europa Liberă?
Sergiu Şteţ: Şi dacă s-ar recepţiona, nu aş putea să-mi dau seama, pentru că limba chineză este complicată.
Sunt însă site-uri ale mass media din străinătate care sunt în chineză. Am încercat să intru pe BBC în limba chineză, ca să îmi pot da seama măcar după poza ştirii, însă nu s-a deschis pagina.
Dar s-ar putea să nu se fi deschis din cauză că nu sunt recunoscute caracterele de către calculator.
Oficialii chinezi au criticat dur decizia comitetului norvegian pe care au denumit-o "o obscenitate". Crezi că vor urma şi alte reacţii ?
Sergiu Şteţ: Critica am văzut-o doar pe Reuters şi reprezintă poziţia, poate ceva mai dură, de dinainte de acordarea premiului.
La sfârşitul lunii septembrie unul dintre purtătorii de cuvânt ai ministerului însărcinat cu afacerile externe de la Beijing zicea că acordarea premiului Nobel pentru pace domnului Liu Xiaobo ar fi “complet contrar aspiraţiilor premiului Nobel pentru pace”.
Crezi că acordarea premiului Nobel ar putea duce la eliberarea lui Liu Xiaobo la presiunea opiniei publice internaţionale ?
Sergiu Şteţ: Nu. Şansele sunt aproape nule.
Dar chinezii, crezi că sunt interesaţi de o eventuală eliberare a lui ?
Sergiu Şteţ: Cred că persoanele de aici nici nu ştiu că acesta există. La chinezii de rând mă refer.
Mai multe detalii despre cenzurarea ştirii decernării premiului Nobel lui Liu Xiaobo găsiţi pe blogul corespondentului România Actualităţi în China, Sergiu Şteţ.
Liu Xiaobo este un activist chinez pentru democraţie şi drepturile omului, fost preşedinte al centrului PEN din China între 2003-2007.
Pe data de 8 decembrie 2008, Liu Xiaobo a fost reţinut pentru participarea sa la mişcarea pentru democraţie Carta 08, fiind acuzat de "incitare la subversiune a puterii de stat”.
Pe 25 decembrie 2009 Liu Xiaobo a primit o sentinţă de 11 ani închisoare şi doi ani de privare a drepturilor politice.
SUA şi Uniunea Europeană au cerut în mod formal eliberarea necondiţionată a disidentului Liu Xiaobo.