Barack Obama şi-a încheiat turneul în Asia
În turneul său, preşedintele american, Barack Obama, a reuşit să ridice profilul Statelor Unite în Asia, dar nu şi să promoveze exporturile americane pe pieţele în dezvoltare din regiune.
15 Noiembrie 2010, 18:04
Când a plecat în turneul asiatic în urmă cu 11 zile, preşedintele Obama părăsea Washington-ul slăbit din punct de vedere politic, după alegerile pentru Congres de la 2 noiembrie, când alegătorii au sancţionat partidul său pentru anemica redresare economică .
Ca atare , deşi programată cu mult timp în urmă , misiunea preşedintelui american în Asia, regiunea economiilor cu cel mai rapid ritm de creştere , a fost în primul rând, una economică .
A fost o combinaţie de succese şi profunde dezamăgiri, spun analiştii , cu două vizite extrem de bune în India şi Indonezia , cu o reală deziluzie în Coreea de Sud şi cu vizită în Japonia, care a reasigurat relaţia bilaterală dintre cele două state, însă fără o dimensiune ambiţioasă.
Ambiţiile sale comercial au întâmpinat rezistenţă în Coreea de Sud, unde nu a reuşit să încheie un acord de comerţ liber , o iniţiativă moştenită de la fosta administraţie Bush, care ar fi crescut exporturile americane cu 10 miliarde de dolari şi ar fi creat 70.000 de locuri de muncă în Statele Unite.
Ulterior, preşedintele Obama a fost nevoit să facă faţă frustrărilor şi criticilor liderilor G20 întruniţi într-un summit la Seul, unde "mărul discordiei" a fost politica monetară a Statelor Unite.
Discuţiile i-au complicat încercările de a convinge omologii din G20 să facă presiuni asupra Chinei cu privire la politica sa valutară .
India "generează locuri de muncă în SUA"
Pe parcursul celor 10 zile au fost însă şi momente care au reamintit de magia primului an de preşedinţie, de la apariţia preşedintelui Obama în parlamentul indian până la primirea extraordinar de entuziastă la universitatea din Jakarta , în Indonezia , ţara copilăriei sale.
Mesajul său în India unde a stat trei zile, cea mai lungă şedere într-o ţară străină , a fost acela că India generează locuri de muncă în Statele Unite .
Liderul de la Casa Albă a anunţat renunţarea la controlul exporturilor industriei spaţiale şi de apărare a Indiei, dar şi sprijinul american pentru un loc de membru permanent într-un viitor Consiliu de Securitate lărgit .
În drum spre casă, preşedintele Obama a spus reporterilor că duminică, i-a dat asigurări preşedintelui Medvedev că ratificarea noului tratat START de către Congres este o prioritate a administraţiei sale.
Tratatul este privit cu scepticism de către republicani, iar pentru a fi ratificat el trebuie să primească 67 de voturi favorabile în Senat , ceea ce înseamnă că este nevoie de o susţinere republicană semnificativă a sa.
Secretarul de stat Hillary Clinton şi secretarul apărării, Robert Gates, au cerut Senatului să ratifice rapid tratatul de reducere a armelor nucleare semnat de cei doi preşedinţi în aprilie, arătând că securitatea naţională a Statelor Unite depinde de acest acord.