Barack Obama, prezent la mini summitul de la Hanovra
Criza refugiaţilor, campania împotriva grupării statul islamic şi situaţia din Libia vor fi discutate, astăzi, în cadrul unui mini summit care se desfăşoară la Hanovra.
Articol de Cătălin Gomboş, 25 Aprilie 2016, 08:30
Criza refugiaţilor, campania împotriva grupării statul islamic şi situaţia din Libia vor fi discutate, astăzi, în cadrul unui mini summit care se desfăşoară la Hanovra, în Germania.
La summit participă, alături de cancelarul german Angela Merkel, preşedintele american Barack Obama, omologul său francez, François Hollande, dar şi premierii Italiei şi Marii Britanii, Matteo Renzi şi David Cameron.
Mini summitul de la Hanovra este dominat de o serie de dosare-cheie, atât în ceea ce priveşte relaţiile dintre Statele Unite şi principalii aliaţii europeni ai acestora, cât şi actualitatea internaţională.
Unul dintre scopurile declarate ale vizitei lui Barack Obama în Germania este acela de a promova acordul de liber-schimb între Statele Unite şi Uniunea Europeană.
Congresul american, dominat de republicani, nu este favorabil acestui acord, iar, în mai multe ţări europene, se consideră că tratatul va avantaja mai degrabă corporaţiile şi nu pe consumatorii europeni.
Cei cinci lideri occidentali vor discuta şi despre situaţia din Libia, unde instabilitatea generată de luptele dintre miliţiile care l-au răsturnat pe Muammar al-Gaddafi i-a permis Statului Islamic să captureze un teritoriu important.
Campania împotriva acestei grupări jihadiste în Irak şi în Siria este o altă temă care va fi abordată, iar, în acest context, Obama va anunţa astăzi că va trimite încă 250 de militari americani în Siria, unde deja sunt activi 50 de membri ai forţelor speciale americane.
Situaţia din Siria va fi de asemenea discutată la Hanovra. Deja liderul american s-a arătat, la conferinţa de presă avută după întâlnirea de aseară cu Angela Merkel, extrem de îngrijorat în legătură cu recenta escaladare a violenţelor din acea ţară.
Armistiţiul convenit în luna februarie, ca urmare a presiunilor Statelor Unite şi Rusiei, pare tot mai fragil, iar forţele guvernamentale şi-au intensificat operaţiunile în regiunea Alep din nordul Siriei.