Barack Obama: "Epidemia de Ebola, mai agresivă decât în trecut"
Preşedintele SUA Barack Obama a declarat că ţara sa participă la ajutorarea statelor afectate dar îşi ia și precauţii pentru primirea delegaţilor la summitul Statele Unite-Africa.
Articol de Radiojurnal, 02 August 2014, 11:11
Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că Ebola se răspândeşte mai repede decât se intervine pentru a o opri şi a anunţat un plan în valoare de 100 de milioane de dolari, care va fi lansat de cele trei ţări grav afectate din Africa de Vest.
Potrivit ultimului bilanţ al OMS, sunt deja peste 700 de morţi, iar dacă virusul se propagă în continuare, consecinţele pot fi catastrofale: Ebola ucide 90 la sută din cei infectaţi şi nu există un vaccin care să prevină îmbolnăvirea.
Printre cei infectaţi sunt şi doi americani, un medic şi o misionară, pe care autorităţile americane au anunţat ieri că îi vor repatria pentru tratament.
Departamentul de stat a dat asigurări că bolnavii vor fi perfect izolaţi.
Tot ieri, preşedintele Barack Obama a declarat că ţara sa participă la ajutorarea ţărilor afectate şi între timp îşi ia precauţii pentru primirea delegaţilor la summitul Statele Unite-Africa de săptămâna viitoare.
"Luăm foarte în serios această situaţie.
"La fel ca la izbucnirea oricărei epidemii, Centrul pentru controlul şi prevenirea maladiilor colaborează cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi cu alte organizaţii pentru a lua măsurile potrivite.
"Această epidemie de Ebola este mai agresivă decât ce am mai văzut în trecut, afectează trei ţări.
"Şi trebuie să ţinem cont că vin delegaţi din 50 de ţări africane la acest summit şi ne luăm precauţii: cei care au fost supuşi unui risc oricât de mic de infecţie vor fi controlaţi medical, atât la plecare, cât şi sosirea în Statele Unite", a afirmat Barack Obama.
Vaccin în teste
Institutele americane de sănătate lucrează de câţiva ani la un vaccin împotriva virusului Ebola şi vor începe la toamnă să-l testeze pe oameni, după ce au obţinut rezultate bune pe primate.
Companiile farmaceutice nu au avut interesul să investească în căutarea unor tratamente sau vaccinuri, pentru că epidemiile sunt impredictibile şi de obicei restrânse, cauzând 10, maximum 100 de decese pe an.