Barack Obama anunţă măsuri pentru limitarea incidentelor armate
SUA se clasează pe locul întâi în lume în privinţa numărului de arme deţinute de populaţa civilă, în total 270 de milioane de arme.
16 Ianuarie 2013, 19:02
Preşedintele american, Barack Obama, prezintă miercuri măsurile menite să limiteze numărul de incidente armate, după atacul de la Newtown, de acum o lună, când 20 de copii au fost ucişi într-o şcoală.
Pentru acest anunţ, preşedinţia americană organizează un eveniment la Casa Albă la care au fost invitaţi poliţişti, congresmani, copii care i-au scris preşedintelui despre violenţele armate, dar şi supravieţuitori ai masacrului şi familii ale victimelor.
Printre propunerile aşteptate de la preşedintele Barack Obama sunt interzicerea aşa-numitelor arme de asalt, asemănătoare celor pe care le au militarii şi a magaziilor de muniţie de mare capacitate şi verificarea antecedentelor tuturor cumpărătorilor de arme.
În prezent, acest lucru nu se întâmplă la târgurile de arme sau la vânzările pe internet.
Pentru ca măsurile să devină lege, ele trebuie să fie aprobate în Congres unde, pe fondul lobby-ului puternic al Asociaţiei Naţionale a Armelor, dezbaterea va fi cel mai probabil foarte aprinsă.
Dincolo de propuneri legislative, preşedintele american are în vedere şi măsuri pe care le poate impune direct Casa Albă.
Jumătate dintre americani vor legi mai stricte privind deţinerea de arme
Potrivit presei americane, ar fi vorba de aproape 20 de ordine executive prin care Barack Obama ar putea reglementa problema violenţelor armate, evitând lupta din Congres.
Anunţul preşedintelui de astăzi va viza, conform unor surse şi masuri împotriva violenţelor din şcoli, o pregătire mai temeinică a profesorilor şi consilierilor şcolari şi un acces mai uşor la servicii de sănătate mintală.
Propunerea Asociaţiei Naţionale a Armelor ca fiecare şcoală să aibă paznici înarmaţi nu s-ar afla însă pe lista măsurilor pe care le are în vedere Barack Obama.
Cele mai recente sondaje arată că, peste jumătate dintre americani vor legi mai stricte privind deţinerea de arme după masacrul de la Newtown.
Mulţi americani se împotrivesc însă şi susţin că este dreptul lor constituţional de a deţine arme.
Potrivit FBI, în 2011, peste 6.200 de persoane au murit în urma unor incidente armate.
SUA se clasează pe locul întâi în lume în privinţa numărului de arme deţinute de populaţa civilă, în total 270 de milioane de arme.