Barack Obama a început al doilea mandat
Preşedintele SUA a menţionat în discursul de învestire problemele schimbărilor climatice, reforma în domeniul educaţiei, al sănătăţii, dar şi drepturile homosexualilor.
22 Ianuarie 2013, 07:37
Barack Obama a depus jurământul pentru al doilea mandat la Casa Albă.
Discursul lui Barack Obama, axat pe idee de echitate şi egalitate, arată că preşedintele nu este dispus să facă prea multe concesii în negocierile cu Partidul Republican din perioada următoare, legate de perioada de îndatorare sau de cheltuielile bugetare.
Preşedintele a insistat că programele de asigurări de sănătate, de unde republicanii ar vrea să taie fonduri, trebuie să vină în sprijinul persoanelor cu venituri mici şi a celor în vârstă.
"Trebuie să facem alegeri grele pentru a reduce costul programelor de asigurări de sănătate şi pentru a scădea deficitul, dar respingem opinia că America trebuie să aleagă între a avea grijă de generaţia care a construit această ţară şi a investi în generaţia care îi va construi viitorul" a spus Barack Obama.
Preşedintele american a menţionat explicit în discurs drepturile persoanelor homosexuale, dar şi necesitatea unor măsuri care să prevină schimbările climatice.
"Vom răspunde la ameninţarea schimbărilor climatice, recunoscând că dacă am da greş, ar însemna să-i trădăm pe copiii noştri şi generaţiile care vin. Unii poate neagă în continuare dovezile ştiinţifice, dar nimeni nu poate evita impactul devastator al incendiilor, al secetei şi al furtunilor din ce în ce mai puternice. Calea spre surse sustenabile de energie va fi lungă şi uneori anevoioasă, dar America nu se poate opune acestei tranziţii. Trebuie să fim primii care o pun în practică" a afirmat Barack Obama.
Şi în urmă cu patru ani, schimbările climatice s-au aflat pe agenda preşedintelui, însă el a fost criticat pentru că nu a luat măsuri hotărâte în aceasta privinţă.
Sursa: whitehouse.gov
Reforma în domeniul imigraţiei
O altă prioritate rămasă cumva restantă pentru Obama din primul mandat este reforma în domeniul imigraţiei.
"A susţinut reforma în domeniu încă înainte să fie candidatul la Preşedinţie al Partidului Democrat, nu doar de când este preşedinte şi va fi judecat în funcţie de asta, dacă reuşeşte să obţină o reformă cu adevărat privind imigraţia. Dacă nu o va face, atunci, potrivit propriilor standarde ale preşedintelui, va înregistra un eşec" spune politologul Michael Goldfield, de la Universitatea George Washington.
Barack Obama a menţionat direct, în discursul de inaugurare, şi această problemă, indicând că o are în vedere în al doilea mandat.
"Drumul nostru nu este gata până când nu vom găsi o modalitate mai bună de a-i primi pe imigranţii plini de speranţă, care aspiră la ceva mai bun şi care încă văd America drept ţara tuturor posibilităţilor, până când nu-i integrăm în piaţa muncii pe studenţii şi inginerii tineri şi ageri, în loc să-i expulzăm" declara Barack Obama.
Preşedintele a făcut o scurtă referire şi la masacrul de la Newtown, în cadrul căruia au murit 20 de copii, spunând că Statele Unite trebuie să se asigure că toţi copiii cresc în siguranţă.
În urmă cu câteva zile, Obama a prezentat o serie de propuneri şi măsuri menite să reducă violenţele armate.
În materie de politică externă, preşedintele a subliniat că obţinerea siguranţei nu trebuie să însemne un război continuu şi că diferenţele de opinie ale Statelor Unite cu alte ţări trebuie rezolvate pe cale paşnică.
Pe ansamblu, discursul preşedintelui a fost mai puţin ambiţios precum cel de acum patru ani, poate unul mai realist.
Dacă în 2008 Barack Obama părea sigur că poate obţine cooperare politică, disputele din ultimii ani par să-l fi convins că nu este chiar aşa de uşor şi să-l fi făcut să lupte pentru a-şi impune agenda.