Băncile europene "au capital suficient"
Autoritatea Bancară Europeană spune că marile bănci din UE şi-au consolidat în mod semnificativ rezervele de lichidităţi şi au acoperit cea mai mare parte a nevoilor de finanţare pentru 2011.
Articol de Ionuţ Dragu, 31 August 2011, 10:29
Autoritatea Bancară Europeană (ABE), citată de Reuters, a anunţat că Băncile din Uniunea Europeană nu au nevoie de o injecţie masivă de capital pentru a face faţă provocărilor ridicate de criza datoriilor suverane.
Potrivit unui comunicat al ABE, citat de Reuters, "testele de stres derulate de ABE arată că băncile europene şi-au consolidat în mod semnificativ capitalul şi că sunt capabile să reziste unor scenarii macroeconomice nefavorabile".
Mai mult, ABE a precizat că acest punct de vedere "nu s-a modificat după publicarea de noi informaţii cu privire la expunerea pe datoriile suverane".
Anunţul ABE vine ca urmare a unui articol publicat în Financial Times Deutschland, conform căruia preşedintele autorităţii bancare, Andrea Enria, ar fi preocupat de structura de capital a băncilor din UE şi ar putea cere puteri sporite.
Anterior, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a declarat că băncile europene au nevoie de o "recapitalizare substanţială" pentru a evita o nouă recesiune.
ABE a mai precizat că monitorizează riscurile pentru băncile europene şi trimite instituţiilor UE opiniile sale cu privire la posibilele politici.
Autoritatea Bancară Europeană a mai indicat că "marile bănci din UE şi-au consolidat în mod semnificativ rezervele de lichidităţi, au prelungit profilul de maturitate al pasivelor şi au acoperit cea mai mare parte a nevoilor de finanţare pentru 2011".
Cu toate acestea, ABE a adăugat că "pentru viitor este important să fie restabilit un acces normal la pieţele de finanţare pe termen mediu şi lung".
La nivelul UE, testele de stres derulate în luna iulie au arătat că opt dintre cele 90 de mari grupuri bancare europene nu vor face faţă unei recesiuni prelungite şi vor fi nevoite să strângă capital în valoare de 2,5 miliarde de euro.