Banca Franţei îndeamnă guvernul să facă investiţii în ramurile esenţiale
În previziunile Comisiei Europene, Franța va avea o scădere a produsului intern brut de peste 8% anul acesta. #Covid-19
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 13 Mai 2020, 08:30
Oprirea activității și repornirea lentă și limitată din cauza noilor condiții sanitare apasă tot mai greu pe economia țărilor. Banca Franței a evaluat pierderile și îndeamnă guvernul să investească în ramurile esențiale.
Economia franceză a pierdut 6 puncte de creștere în cele aproape două luni cât a durat perioada de izolare a populației la domiciliu și de suspendare a activității în numeroase sectoare - a anunțat guvernatorul Băncii Franței, în opinia căruia guvernul va trebui să investească în anumite întreprinderi aflate în pericol de faliment.
Pe aprilie, activitatea economică s-a redus cu 27%, în timp ce în partea a doua a lunii martie înregistrase o cădere de 32%.
Odată cu redeschiderea treptată, începând de ieri, a întreprinderilor și magazinelor, banca centrală anticipează o recuperare de până la 10% a activității economice până pe 31 mai.
În condițiile în care însă transportul aerian, turismul, industria de hoteluri și restaurante, evenimentele culturale și de divertisment vor rămâne închise până cel puțin la începutul lui iunie, aceasta înseamnă blocarea în continuare a 17% din activitatea economică.
Evaluarea Băncii Franței este rezultatul raportării la traiectoria pe care economia franceză ar fi avut o dacă nu s-ar fi confruntat cu această criză sanitară. În previziunile Comisiei Europene, Franța va avea o scădere a produsului intern brut de peste 8% anul acesta.
După ce, în prima fază, statul a susținut toate întreprinderile prin plata șomajului tehnic al angajaților și prin scutirea sau amânarea anumitor plăți, taxe și impozite, acum, după redemararea economiei, va fi nevoie de un nou tip de acțiune, calmă și selectivă, de sprijinire a companiilor esențiale aflate în dificultate și împovărate de datorii - recomandă Banca Franței.
În teren, toată lumea caută soluții. Compania Air France - KLM, care a primit deja ajutor din partea statului francez 7 miliarde de euro și alte 4 miliarde din partea celui olandez, a anunțat că este în plin proces de gândire a strategiei de restructurare.
Celor 4.000 de angajați care vor ieși la pensie până în 2022 li se vor alătura probabil alte câteva mii de plecări voluntare sau concedieri.
De asemenea, vor fi suprimate anumite curse, începând cu cele interne, care făceau concurență până acum trenurilor de mare viteză.
Patronii de restaurante, între care și câțiva şef-bucătari cu stele Michelin, cere într-o scrisoare deschisă adresată guvernului să le reducă TVA la 5,5%, pentru a putea rezista în noile condiții sanitare de limitare a numărului de clienți și cheltuielilor cu dezinfectarea sistematică a spațiilor.
(RS)