Autorul atacului armat comis la o sinagogă din Pittsburgh a fost arestat
Robert Bowers, în vârstă de 46 de ani, a intrat în sinagogă înarmat cu o armă de asalt şi trei pistoale şi a deschis focul asupra celor prezenţi la ceremoniile de Sabat.
Articol de Cătălin Gomboş, 28 Octombrie 2018, 09:38
11 persoane au fost ucise şi alte şase, inclusiv patru poliţişti, rănite în atacul care a avut loc, ieri, la o sinagogă din Pittsburgh. Ucigaşul a fost arestat, iar procurorii au anunţat că împotriva sa există 29 de capete de acuzare, inclusiv încălcarea libertăţilor civile şi 'crimă de ură'.
Robert Bowers, în vârstă de 46 de ani, a intrat în sinagogă înarmat cu o armă de asalt şi trei pistoale şi a deschis focul asupra celor prezenţi la ceremoniile de Sabat în timp ce striga "toţi evreii trebuie să moară".
Bărbatul a încercat să părăsească sinagoga, însă s-a întâlnit cu forţele de ordine sosite la faţa locului şi s-a predat acestora după un schimb de focuri în urma căruia a fost rănit. Procuratura a anunţat deja că ar putea cere la procesul lui Bowers sentinţa capitală şi că pe numele său există 29 de capete de acuzare, de la violenţă şi încălcarea regimului armelor şi muniţiilor la crimă de ură.
Reuters notează că ucigaşul publicase pe internet mai multe texte cu caracter antisemit, iar ultimul dintre acestea a apărut chiar în dimineaţa atacului.
A fost cel mai sângeros atac care a avut loc în Statele Unite împotriva comunităţii evreieşti. Ţara s-a confruntat în ultimii ani şi cu alte aşa numite 'crime de ură'. Extremişti care credeau în supremaţia albilor au ucis, în 2012, şase membri ai comunităţii sikh la o casă de rugăciune a acestora, iar în 2015, nouă negri într-o biserică din Charleston, Carolina de Sud.
Totodată, ţara se confruntă cu o adevărată epidemie de crime în masă, care au avut loc în licee şi universităţi, restaurante, la concerte, în săli de film şi pe stradă.
Accesul uşor la arme de foc şi problemele mintale nedetectate sunt considerate a fi principalele cauze ale acestor crime, însă tentativele de a îngrădi accesul la arme sunt blocate de cei care afirmă că posesia acestora reprezintă un drept fundamental, prevăzut de Constituţie.