Autorizarea organismelor modificate genetic, "controversată"
Comisarul european pentru sănătate, John Dalli, a afirmat că diferenţele de opinie privind organismele modificate genetic arată că este nevoie de un dialog între cercetător, legislator şi societate civilă.
17 Martie 2011, 19:28
La Bruxelles, oficialii europeni au dezbătut împreună cu ecologiştii problema organismelor modificate genetic cu argumente pro sau contra folosirii lor.
"Ce este important este un ton al dezbaterii raţional", a subliniat comisarul european pentru sănătate, John Dalli.
John Dalli a precizat că părerile diferite şi neînţelegerile privind organismele modificate genetic arată că este urgent nevoie de un dialog constructiv între cercetător, legislator şi societate civilă.
"Pentru a câştiga încrederea în procesul european de autorizare trebuie să avem grijă de două aspecte: independenţa analizelor de risc şi confidenţialitatea testelor ştiinţifice realizate de diferite firme.
"Procesul de analiză a riscurilor nu trebuie numai să fie independent şi fără reproş, ci să fie şi perceput în acest fel. În ceea ce priveşte confidenţialitatea dosarelor pentru autorizări există reguli clare care limitează datele care pot fi marcate secret", a declarat comisarul european pentru sănătate.
John Dalli a afirmat că informaţii cum ar fi rezultate ale testelor pe animale trebuie să fie publice.
Pe de altă parte, comisarul a anunat că va finanţa repetarea unor teste efectuate de companii.
Criticile "nu sunt inventate"
Reprezentantul Greenpeace la întâlnire, Marco Contiero, a explicat că sunt multe îngrijorări privind implicaţiile asupra mediului, dar şi asupra sănătăţii, iar criticile privind sistemul de autorizare din Europa nu sunt inventate.
"Credem că sistemul este conturat destul de bine. Mai trebuie luate în calcul unele aspecte, însă cea mai mare problemă este implementarea acestuia", a declarat Marco Contiero.
Datele prezentate de reprezentantul Greenpeace la întâlnire au fost însă contestate de unii participanti ca fiind nefondate ştiinţific.
Eurodeputatul George Lyon, membru al Comisiei de agricultură, a invitat la o dezbatere în care să fie puse faţă în faţă riscurile şi beneficiile.
"De exemplu, în fiecare zi diabeticii folosesc insulina, iar pentru a obţine insulina se apelează la aceeaşi tehnologie, modificarea genetică", a declarat George Lyon.
Eurodeputatul a mai precizat că poate ar fi bine ca în analizele de risc să fie luate în considerare şi beneficiile.
A fost prima dintr-o serie de dezbateri pe care Comisia Europeană intenţionează să le organizeze.