Austria nu va fi sala de aşteptare a imigranţilor spre Germania
Cancelarul Austriei, Werner Faymann, a ignorat presiunile exercitate asupra ţării sale pentru relaxarea restricţiilor impuse la frontiere
Articol de RADOR, 02 Martie 2016, 02:07
Restricţiile impuse la graniţă au fost necesare pentru a stopa "haosul şi dezorganizarea", a spus cancelarul austriac, Werner Faymann, la întâlnirea de ieri cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Viena a fost prima etapă a turneului de 4 zile pe care Donald Tusk îl face înaintea summitlui Uniunea Euroepană-Turcia, care va avea loc pe 7 martie, la Bruxelles.
Potrivit corespondentei noastre, Cerasela Rădulescu, preşedintele Consiliului European a spus că în discuţiile pe care le va avea cu diverşi lideri din zonele pe care le va vizita va dori să vadă cum se transpun în practică concluziile adoptate la ultimul summit european.
Donald Tusk a subliniat că liderii spaţiului comunitar au două sarcini politice importante: acordarea unui ajutor financiar substanţial ţărilor aflate în vecinătatea zonelo de război şi revenirea la normele care fac funcţional Spaţiul Schengen:
"Reîntoarcerea la aplicarea Codului zonei Schengen nu prespune sfârşitul acestui spaţiu de liberă circulaţie, dimpotrivă, revenirea la respectarea regulilor acestui spaţiu este singura cale de a salva acordul Schengen. Întrebarea pe care liderii europeni ar trebui să şi-o pună nu mai este aceea dacă vor sau nu să mai salveze acest spaţiu ci cum urmează să procedeze pentru a-l salva".
Bruxelles-ul insistă că singura soluţie viabilă este una colectivă, una europeană, în condiţiile în care Grecia, pe de o parte, Austria şi Slovenia şi mai multe alte ţări din Balcani, pe de altă parte, se acuză reciproc că agravează criza prin luarea de decizii unilaterale.
După Austria, prima ţară care a impus cote pentru primirea de refugiaţi, Croaţia, Slovenia, membră a UE, precum şi Macedonia în afara ei, au decis la rândul lor săptămâna trecută să limiteze numărul de imigranţi autorizaţi să intre pe teritoriile lor, cu riscul de a provoca o gravă criză umanitară în Grecia, unde se estimează că între 50 de mii şi 70 de mii de imigranţi ar putea fi blocaţi în următoarele săptămâni.
Preşedintele Consiliului European a făcut un apel de urgenţă către toţi liderii europeni să sară în ajutorul Greciei. Potrivit lui Tusk, restabilirea Spaţiului Schengen şi solidaritatea statelor membre cu guvernul de la Atena reprezintă adevărate probe ale testării valorilor care stau la baza UE:
"Trebuie să facem faţă împreună consecinţelor umanitare ale deciziilor noastre. Statul membru căruia trebuie să-i sărim în ajutor în mod speciasl estea cum Grecia. Numărul imigranţilor care sosesc în această tară creşte pe zi ce trece nu pentru că ei ar dori ca Grecia să devină casa lor ci pentru că ei speră ca din Grecia să plece către alte state europene. Adevăratultest al europenităţii noastre va fi pe de o parte reîntoarcerea la un Spaţiu Schengen funcţional şi pe de altă parte rapiditatea cu care putem ajuta Atena în aceste timpuri foarte grele".
Donald Tusk urmează să se întâlnească joi la Ankara cu premierul turc Ahmet Davutoglu şi apoi la Istanbul cu preşedintele Recept Erdogan. Înainte de a merge în Turcia preşedintele Consiliului European este aşteptată marţi seara la Ljubljana, miercuri la Zagreb şi Scopie şi joi dimineaţă în Grecia unde se va întâlnii cu premierul Alexis Tsipras, ne-a precizat corespondenta noastră, Cerasela Rădulescu.