Australia votează taxa pe emisiile de dioxid de carbon
Decizia le va obliga pe cele 500 cele mai poluante companii din ţară să plătească pentru emisiile de carbon începând cu iulie 2012. Măsura este privită drept o victorie politică majoră pentru premierul Julia Gillard.
Articol de Ionuţ Dragu, 08 Noiembrie 2011, 07:49
Senatul australian a aprobat o lege care instaurează o taxă pe emisiile de dioxid de carbon, după mai mulţi ani de dezbateri aprinse pe această temă, din cauza opoziţiei grupurilor miniere din ţară.
Potrivit AFP, textul documentului înaintat de guvernul minoritar condus de laburista Julia Gillard, aflată la conducerea unei coaliţii care include ecologiştii şi trei deputaţi independenţi, a fost adoptat cu 36 de voturi pentru şi 32 împotrivă.
În octombrie, camera inferioară a parlamentului australian a adoptat deja acest text.
În virtutea acestei legi, principalii emiţători de dioxid de carbon vor trebui să plătească o taxă începând de la 1 iulie 2012.
Astfel, începând din 2015, această taxă, obţinută în urma unui compromis între laburişti şi ecologişti, va ceda locul unei scheme de schimb de cote de emisii în Asia-Pacific, la preţuri variabile, fixate de piaţă.
Australia, a cărei taxă pentru emisiile de dioxid de carbon pe locuitor este una dintre cele mai ridicate din lume şi care este un mare exportator de cărbune, încearcă de mai mult timp să introducă o taxă pentru poluatori sau un sistem de schimb de cote de emisii, dar precedentele încercări au eşuat de fiecare dată.
Potrivit BBC, afectate de instaurarea noii taxe vor fi firmele mici, companiile aeriene, fabricile de oţel şi companiile energetice.
Facturile interne de combustibil sunt de aşteptat de asemenea să crească pe masură ce companiile trec costurile în facturile consumatorilor.
Cu toate acestea, potrivit BBC, guvernul australian speră că legislaţia va forţa inovaţia în furnizarea de energie din surse regenerabile şi minimiza dependenţa Australiei de combustibili fosili.
Australia participă anual cu 1,5% din emisiile de carbon la nivel mondial.