Austeritatea, subiect de dezbatere în Marea Britanie
Bugetele majorităţii ministerelor britanice vor fi reduse cu până la 40%, sănătatea şi dezvoltarea internaţională fiind singurele domenii care, se pare, vor scăpa de măsurile de austeritate.
Articol de Dan Vasiliu, Radio România Cultural, 20 Octombrie 2010, 15:03
Măsurile de austeritate, devenite deja obişnuinţă în multe state europene, devin astăzi subiect de dezbatere în Marea Britanie.
Pe fondul criticilor opoziţiei şi ale sindicatelor, guvernul urmează să anunţe în această după-amiază cele mai mari reduceri bugetare din ultimele decenii.
Potrivit unor documente oficiale al căror conţinut a ajuns în posesia presei, aproximativ 500.000 de locuri de muncă din instituţiile de stat ar urma să fie desfiinţate.
Bugetele majorităţii ministerelor vor fi reduse cu până la 40%, sănătatea şi dezvoltarea internaţională fiind singurele domenii care, se pare, vor scăpa de măsurile de austeritate.
Deja s-a anunţat că fondurile Ministerului Apărării vor fi reduse cu 8%, peste 40.000 de persoane urmând să fie disponibilizate, în timp ce Ministerul de Interne se aşteaptă ca bugetul poliţiei să piardă un sfert din suma actuală.
De asemenea, vor fi reduse drastic fondurile destinate ajutoarelor sociale.
Cel mai probabil vor dispărea indemnizaţiile acordate copiilor care provin din familii ale căror venituri depăşesc anual 44.000 de lire sterline.
În 2016 vârsta minimă de pensionare ar putea fi de 66 de ani
Pensionarii ar putea pierde o parte a ajutoarelor pentru încălzire, în timp ce persoanele cu handicap ar putea pierde la rândul lor o parte a indemnizaţiilor de care beneficiază.
Vârsta de pensionare e un alt subiect care probabil va fi abordat astăzi de ministrul de finanţe George Osborn.
E posibil ca din 2016 vârsta minimă de pensionare să fie de 66 de ani.
"Sunt măsuri dure, măsuri care vor avea un impact uriaş în rândul populaţiei, dar trebuie luate acum pentru ca ţara să nu alunece pe o pantă periculoasă" au declarat în repetate rânduri liderii coaliţiei guvernamentale.
Opoziţia laburistă a catalogat însă aceste măsuri drept "sinucigaşe pentru economia britanică" şi a anunţat că nu poate accepta un program de austeritate în care populaţia este mai greu lovită decât sunt bancherii.
Allen Johnson este ministrul de finanţe din umbră, desemnat de Partidul Laburist.
"Guvernul, care militează pentru dreptate, consideră că tinerii ar trebui să aibă un rol mai însemnat în reducerea deficitului decât cel al băncilor. Sectorul bancar aduce la bugetul de stat în jur de 2,4 miliarde de lire, în timp ce reducerea indemnizaţiilor pentru copii ar genera mai mult de atât... Aşa că vom cere guvernului să ia în considerare creşterea taxelor bancare", a spus Allen Johnson.
Pe de altă parte, sindicatele din Marea Britanie au ameninţat cu organizarea unor proteste de amploare.
Marţi, aproximativ 3.000 de sindicalişti s-au strâns în faţa parlamentului, potrivit organizatorilor, pentru a cere să se renunţe la măsurile de austeritate preconizate.
Ei susţin că programul guvernului va arunca ţara înapoi în recesiune şi i-au acuzat pe membrii executivului că favorizează sectorul privat în dauna serviciilor publice.