Atacurile informatice, "provocări serioase la adresa SUA"
FBI a demarat o anchetă după ce Google a notificat administraţia americană în legătură cu tentativele de piratare a parolelor Gmail, inclusiv ale unor oficiali guvernamentali şi militari.
03 Iunie 2011, 07:42
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a arătat în conferinţa de presă de joi că nici un cont de e-mail al vreunui oficial guvernamental nu a fost accesat în atacurile pe care compania Google le-a anunţat public miercuri seara ca fiind lansate de hackeri din China.
FBI-ul investighează anunţul făcut de Google, a spus Jay Carney fără a comenta, însă, dacă guvernul chinez ar fi implicat în atacuri. Conturile a sute de persoane au fost accesate, spune Google.
Guvernul american nu impune restricţii angajaţilor săi de a folosi pentru uz personal conturile Gmail, dar le cere să folosească emailul guvernamental pentru mesajele de lucru.
Jay Carney a mai arătat că ameninţările informatice ridică serioase provocări securităţii naţionale şi celei economice a SUA.
După ce Google a notificat miercuri seara administraţia americană în legătură cu tentativele de piratare a parolelor Gmail, inclusiv ale unor oficiali guvernamentali şi militari, FBI-ul a început investigaţii în legătură cu afirmaţiile gigantului internet care spune că atacurile ar fi originat din China.
"Suntem, evident, foarte îngrijoraţi în legătură cu anunţul Google privind o campanie despre care compania crede că ar fi originat din China“ a spus joi Secretarul de Stat Hillary Clinton adăugând că “aceste afirmaţii sunt foarte serioase. Le luăm foarte în serios.
"Unul din motivele pentru care am creat pentru prima oară poziţia de coordonator pentru securitate informatică în Departamentul de Stat în care l-am numit pe Chris Painter, este tocmai pentru că ştim că aceasta va fi o problemă continuă. De aceea dorim să fim cât mai bine pregătiţi posibil", a afirmat Jay Carney.
Atacurile informatice "au fost lansate din oraşul chinez Jinan"
Google spune că atacurile care ar fi fost lansate din oraşul chinez Jinan au vizat de asemenea, conturile ziariştilor, ale activiştilor politici chinezi şi ale unor oficiali sud coreeni. În Jinan este bazată Şcoala Lanxiang care educă oameni de ştiinţă în domeniul informatic pentru armata chineză. Şcoala din Jinan a fost implicată în atacul de anul trecut asupra Google.
Video:
Directorul Echipei de Securitate a companiei, Eric Grosse, spune că Google a descoperit faptul că utilizatorii conturilor Gmail au fost atacaţi prin scheme "phishing", care colectează parole cu scopul de a monitoriza conţinuturile e-mailurilor.
Ultimele evenimente au escaladat tensiunile dintre gigantul motor de căutare internet şi ţara cu cea mai mare piaţă de folosire a internetului, China.
Potrivit purtătorului de cuvânt Chris Ortman, Departamentul pentru Securitate Naţională a contactat Google şi alte agenţii federale pentru a-şi oferi analiza în legătură cu posibile soluţii de reducere a riscurilor.
În ianuarie 2010 Google a declarat că a fost ţinta unor atacuri "foarte sofisticate" din interiorul Chinei, care erau menite să fure online proprietate intelectuală, ca şi date personale ale activiştilor în drepturile omului chinezi care folosesc serviciul Gmail. În martie compania americană bazată în Mountain View , California, a acuzat guvernul chinez de a fi blocat conturile Gmail ale activiştilor chinezi în drepturile omului.
De data aceasta Google spune că a detectat şi a împiedicat campania hackerilor, securizând conturile utilizatorilor.
Incidentul a ridicat, totuşi, semne de întrebare în legătură cu securitatea popularelor servicii de e-mail şi aplicaţiile reţelelor sociale pe internet care au devenit importante instrumente pentru politicieni şi activişti.
Experţii spun că oricine foloseşte e-mailul trebuie să se gândească acum că trimite un mesaj mai curând ca o ilustrată decât unul bine sigilat într-un plic sigur.
Problema modului în care guvernul SUA ar trebui să răspundă sau să ajute în prevenirea atacurilor informatice împotriva companiilor private, a devenit una din cele mai dificile teme de securitate pe care o au în faţă politicienii.
Recente tentative de piraterie au compromis conturile utilizatorilor Sony Play Station, ale angajaţilor unui contractor major al apărării, Lockheed Martin, ale clienţilor Best Buy şi ale politicienilor.