Armata egipteană a dizolvat Parlamentul
UPDATE: Consiliul suprem al forţelor armate din Egipt a suspendat Constituţia şi a dizolvat Parlamentul de la Cairo.
Articol de Carmen Gavrilă, 13 Februarie 2011, 14:57
Şefii armatei egiptene au anunţat înfiinţarea unui consiliu care va elabora proiectul pentru o nouă lege fundamentală a Egiptului.
Acesta va funcţiona timp de 6 luni sau până la viitoarele alegeri.
Anterior, premierul Egiptului, Ahmed Şafiq, a anunţat priorităţile Cabinetului pentru perioada imediat următoare.
El a promis că Guvernul va lupta împotriva corupţiei, iar cetăţenii îşi vor recătăpa drepturile.
Principala preocupare va fi însă restabilirea securităţii şi readucerea la normal a vieţii cotidiene a oamenilor.
Totodată, premierul a dat asigurări că situaţia economică a Egiptului este stabilă.
Protestarii nu renunţă la proteste până când nu se adoptă reforme concrete
Mii de protestatari s-au reîntors în Piaţa Tahrir, după ce în cursul dimineţii, poliţia militară a lovit cu bastoanele câţiva protestatari din mişcările pro-democraţie, care nu vroiau să părăsească zona şi să demonteze corturile instalate în timpul demonstraţiilor împotriva preşedintelui Hosni Mubarak.
Mai multe mişcări pro-democraţie au avertizat că nu vor renunţa la manifestaţii până când armata nu va pune în aplicare o serie de reforme concrete.
Şeful poliţiei militare i-a avertizat pe protestatari că de luni, Piaţa Tahrir trebuie să fie redată circulaţiei.
Deşi Consiliul Suprem al Forţelor Armate a repetat în mai multe comunicate că nu doreşte să instaleze un regim militar în Egipt şi că guvernul actual va administra ţara doar până la numirea unui nou cabinet, mişcările de tineret care au fost nucleul protestelor anti Mubarak sunt nemulţumite.
Liderii lor spun că, deşi se discută despre reformă, deocamdată nu se vede niciun rezultat concret, iar una dintre cele mai importante cereri, încă din timpul demonstraţiilor anti-Mubarak -ridicarea stării de urgenţă- nu a fost îndeplinită, deşi încalcă libertăţile şi drepturile omului.
Probeleme au fost semnalate şi în faţa Ministerului de Interne, la un protest al poliţiştilor pentru majorarea salariilor şi imunitate în faţa justiţiei.
Martorii spun că au fost trase focuri de armă în aer.
Poliţiştii vor imunitate pentru că se tem că vor fi aduşi în justiţie după ciocnirile violente pe care le-au avut cu protestatarii din piaţa Tahrir în timpul demonstraţiilor anti-Mubarak.
După anunţul că şi fostul ministru de interne, alături de alţi membri ai vechiului cabinet, riscă să fie adus în faţa justiţiei, poliţiştii din Cairo se tem că vor fi acuzaţi, deşi spun că nu au făcut decât să urmeze ordine.