Armata britanică se pregăteşte pentru un conflict cu Iranul
Potrivit publicaţiei "The Guardian", armata britanică îşi intensifică pregătirile pentru elaborarea unor planuri de urgenţă în cazul unui conflict militar cu Iranul.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 03 Noiembrie 2011, 19:40
Cu doar câteva zile înainte de publicarea unui nou raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică privind programul nuclear iranian, disputele şi îngrijorările pe această temă revin în prim plan.
În vreme ce speculaţiile referitoare la un posibil atac israelian împotriva Iranului se intensifică, Israelul a realizat un exerciţiu militar de apărare în care a fost simulat un atac cu rachete.
În acelaşi context, potrivit publicaţiei "The Guardian", armata britanică îşi intensifică pregătirile pentru elaborarea unor planuri de urgenţă în cazul unui conflict militar cu Iranul.
Iar SUA şi Franţa au convenit la reuniunea G20 de la Cannes că este necesar să menţină presiunile asupra Iranului în legătură cu programul său nuclear, în contextul în care Teheranul ameninţă că niciun atac împotriva instalaţiilor sale nucleare nu va rămâne nepedepsit.
Potrivit cotidianului "The Guardian", guvernul britanic a accelerat întocmirea planurilor care vizează un posibil atac armat asupra Iranului, existând temeri din ce în ce mai mari legate de programul nuclear al acestei ţări.
Surse din ministerul apărării, citate de publicaţia menţionată, susţin că Statele Unite ar putea lansa mult mai repede decât se estimează un atac cu rachete asupra unor facilităţi nucleare iraniene, caz în care Marea Britanie este dispusă să contribuie la această ofensivă în ciuda unor rezerve exprimate în guvern.
Potrivit reprezentanţilor ministerului, în prezent experţii militari britanici încercă să identifice cele mai bune locuri în care ar putea fi desfăşurate navele şi submarinele echipate cu rachete Tomahawk, estimându-se că o eventuală campanie va fi una condusă de marină şi aviaţie fără a se încerca o invazie terestră.
Deşi sunt voci care susţin că preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, nu va risca să înceapă o ofensivă militară înaintea alegerilor programate anul viitor, se pare că raportul Agenţiei Atomice Internaţionale care va fi dat publicităţii săptămâna viitoare ar putea fi decisiv, liderul american amintind înaintea summitului G20 de la Cannes că pe baza acestui raport urmează să se stabilească paşii ce trebuie făcuţi în cazul Iranului.
Se are în vedere şi războiul informatic
Potrivit estimărilor, se pare că Teheranul ar deţine deja suficient uraniu îmbogăţit pentru fabricarea a cel puţin două arme nucelare şi ar mai avea nevoie de încă doi ani pentru a construi un sistem adecvat de lansare a acestor rachete.
Se crede, de asemenea, că Iranul a reuşit să restabilească toate facilităţile afectate de atacul informatic lansat anul trecut.
Virusul Stuxnet creat din câte se pare de experţii americani şi israelieni ar fi reuşit să blocheze aproape jumătate din centrifugele iraniene, însă între timp acestea ar fi redevenit funcţionale şi şi-ar intensificat activitatea.
Reprezentanţii ministerului apărării spun că există informaţii potrivit cărora autorităţile iraniene ar fi început să mute o parte a centrifugelor în fortificaţii clădite în munţi, unde atacurile cu rachete ar avea şanse puţine de reuşită.
Ministerul britanic de externe a confirmat informaţiile date publicităţii de jurnaliştii de la "The Guardian" şi a precizat că deşi preferă o soluţie negociată, ofensiva militară nu este exclusă.
De asemenea, cotidianul american "New York Times" a publicat la sfârşitul săptămânii trecute informaţii care dezvăluiau intenţiile Statelor Unite de a-şi spori efectiele miltiare din regiune, în special prin majorarea numărului de nave de război din zonă.
Pe cealaltă parte, Teheranul continuă să nege existenţa oricărui program de înarmare nucelară şi susţine că activităţile prezente au doar scopuri civile.
Aflat în oraşul libian Benghazi, ministrul iranian de externe, Ali Akbar Salehi, a declarat că ţara sa este pregătită pentru ce e mai rău, dar a sfătuit Statele Unite să se gândească de două ori înainte să acţioneze.
"Din păcate, Statele Unite şi-au pierdut înţelepciunea şi prudenţa în problemele internaţionale şi se bazează doar pe forţă", a declarat ministrul iranian.