"Arhiva doliului", în memoria atentatelor din Spania
Consiliul Superior de Cercetări Ştiinţifice din Spania a realizat Arhiva doliului, un proiect care analizează 70 de mii de piese strânse după atentatele din 11 martie.
11 Martie 2010, 15:27
Arhiva doliului a fost creată de o echipă de cercetători de la Consiliul Superior de Cercetări Ştiinţifice şi a fost un proiect multi-disciplinar în care au fost analizate sute de fotografii, desene, texte, pancarte, toate depozitate după 11 martie 2004 în staţiile unde au murit, în urma atentatelor, 192 de persoane.
Analiza antropologică asupra acestor obiecte a avut că scop cunoaşterea semnificaţiei reacţiilor societăţii în faţa atentatelor.
Proiectul a fost realizat în colaborare cu asociaţiile victimelor şi a fost donat Fundaţiei Căilor Ferate spaniole, după ce a fost prezentat în faţa presei spaniole şi internaţionale în Madrid.
Patru ani a durat cercetarea, coordonată de Cristina Sanchez-Carretero.
Echipa de cecetare spune că mesajele româneşti denotă un grad mare de solidaritate în cadrul comunităţii.
"Mesaje speciale, nu numai în Atocha, ci şi în Alcala de Henares, în Santa Eugenia şi în El Pozo, din toată zona Corredor del Henares, unde trăiesc mulţi români.
"Adevărul este că încărcătura emoţională a gestului de a trimite din România ziare publicate acolo cu ştirea despre atentate şi pe care apoi le-au depus ca ofrandă, alături de forografiile celor morţi a fost foarte mare. Sunt mesaje foarte puternice, cu un grad mare de solidaritate în contextul comunităţii româneşti", a spus cercetătoarea Cristina Sanchez-Carretero.
Studiul zecilor de mii de obiecte depuse alături de alte atâtea lumânări în altarele improvizate arată caracterul participativ politic şi de acţiune socială a altarelor, o formă care traversează graniţele claselor sociale sau grupului etnic, spun cercetătorii, care au analizat în primul rând mecanismele sociale care se declanşează ca răspuns în faţa traumelor colective.
Una din concluzii a fost că manfestarile de răspuns, în ansamblul lor, sunt un reflex al societăţii care a suferit impactul şi un exemplu clar a fost influenţa mediilor de comunicare.
În 11 martie, toate lumânările, afişele, scrisorile, florile au fost depuse pentru a fi văzute şi deci captate de camerele video şi foto. Obiectivele acestor răspunsuri în faţa atentatelor au fost clare - să ieşim în stradă pentru o reacţie fermă din partea politicienilor şi, mai ales, să nu uităm.
De aceea există astăzi arhiva doliului.